A doua plecare din Guvernul Gavriliţa: Iuliana Cantaragiu şi-a dat demisia de la şefia Ministerului Mediului

Julieta Saviţchi
08/09/2022
Captură

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a anunţat joi că a depus cererea de demisie. Anunţul a fost făcut la trei zile după ce Agenţia de Mediu a fost impusă de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să elibereze timp de o zi autorizația de emisie a poluanților și cea pentru gestionarea deșeurilor pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița pentru perioada de până la 30 septembrie 2022.

„Azi mi-am depus demisia din funcția de ministră a Mediului. A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Am asigurat instituționalizarea ariilor protejate de stat - Rezervația Biosferei Prutul de Jos, am reușit crearea Parcul Național Nistrul de Jos, lucru așteptat de ecologiști timp de 20 de ani. Am reușit să mișcăm din loc investiția în stația de epurare din Soroca. Am reușit deblocarea proceselor în domeniul gestionării deșeurilor, iar în trei regiuni de management al deșeurilor am pus bazele pentru demararea dezvoltarea infrastructurii”, a scris Cantaragiu pe Facebook.

În scurt timp, a venit cu o reacţie pe Facebook şi şefa cabinetului de minştri, Natalia Gavriliţa. „Am acceptat azi demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu. I-am mulțumit pentru munca și dedicația ei în acest an, în care a fost transformat modul în care e gestionat domeniul mediului în Republica Moldova. Un nou minister, agenții reformate și resetate, noi legi și noi arii protejate, inclusiv Parcul Național Nistrul de Jos, dar și proiecte țintite spre viața mai bună a cetățeanului - proiectul care previne creșterea nejustificată a prețului la lemn de foc, finanțarea stațiilor de epurare, demararea sistemului național de management al deșeurilor - toate au ca beneficiar final fiecare cetățean al Republicii Moldova - sunt doar câteva realizări ale Iulianei Cantaragiu”,  a scris Gavrilița.

La şedinţa Guvernului din 7 septembrie, Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe Iuliana Cantaragiu din cauza subiectului cu privire la distribuirea lemnelor de foc. Şefa Guvrtnului s-a arătat nemulțumit de faptul că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu a fost lansat.

Primul ministru din Guvernul Gavriliţa care a demisionat a fost al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Julieta Saviţchi
08/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii