A început procedura de vot pentru alegerea „unicului candidat” la funcția de membru al CSM

Anticoruptie.md
01/03/2024
captura video

Magistrațiii reuniți la Adunarea Generală a Judecătorilor au inițiat procedura de vot pentru desemnarea unui nou membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Judecătoarea de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Aliona Miron, este singura candidată. Dacă inițial era anunțată prezența a 300 de judecători, după actualizarea listei, a fost constatat un număr de 315 magistrați, din totalul celor 365 în funcție. 

sursa: facebook.com/www.csm.md

Tradițional, Adunarea Generală a Judecătorilor a început cu luările de cuvânt ale președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, și ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. 

Caraman a exprimat poziția CSM în vedera unei „conclucări consolidate îndreptate spre o justiție corectă”. Toate acestea, spune președintele interimar al CSM, „pentru a duce la eliminarea acelor etichetări care sunt date din partea celorlalte puteri”. 

De altă parte, ministra a apreciat asumarea judecătorilor de a soluționa în mod competent și în termen optim a cauzelor judiciare, iar  „ca ministru al Justiției apreciez și mai mult aceste eforturi, având în vedere provocările cu care vă confruntați: număr mare de dosare, resurse umane deficitare, modificări legislative”. Totodată, Mihailov-Moraru a subliniat rolul esențial al fiecărui actor din justiție la capitolul siguranța cetățeanului și statului. 

„Poporul se uită la noi, la oamenii din guvern, dar și la oamenii politici aleși și numiți, pentru a le înfăptui doleanțele. Poporul se uită și la dvs., judecătorii, pentru a regăsi spiritul de dreptate, echilibru și ordine. Cred că responsabilitatea noastră și a dvs. este mai mare decât realizăm. De deciziile noastre și ale dvs. depinde siguranța cetățeanului, securitatea statului, care este tot mai importantă în contextul regional, bunăstarea tuturor, viitorul națiunii. (...) Știm unde suntem. Și știm unde vrem să mergem. Și sunt sigură că, cu responsabilitate reciprocă putem avansa spre  o justiție veritabilă, o democrație autentică și un parcurs european. Și nu în cele din urmă, să obținem încrederea și respectul societății.”, a precizat ministra Justiției. 

Cu o intervenție înainte de procedura de vot a venit și singura candidată din partea CSJ pentru funcția de membru în CSM, Aliona Miron, care a precizat că „Nu mi se pare corect să renunț la această postură doar pentru că sunt unicul candidat”. 

Ulterior, magistrații prezenți la eveniment au ales președintele și secretarul ședinței. Cu votul a 166 magistrați prezenți, în calitate de președinte al Adunării Generale a Judecătorilor a fost aleas Alexandru Spoială de la Curtea de Apel Chișinău, iar în calitate de secretar al ședinței Nelea Budăi de la Curtea de Apel Chișinău. 

sursa: facebook.com/www.csm.md

 

Anticoruptie.md
01/03/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii