Absolut online // Asigurarea de răspundere civilă auto va putea fi cumpărată fără nicio interacțiune fizică a părților

Ion Chișlea
30/06/2022

Polița de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi obținută online, fără prezența fizică a părților. Executivul a aprobat miercuri modificări la legislația de profil conform cărora contractul va putea fi încheiat și în format electronic, fără utilizarea semnăturii electronice. Va fi valabil atât contractul RCA pe support de hârtie, cât și cel în format electronic.

Contractul semnat electronic va fi considerat semnat atunci când proprietarul vehiculului va prezenta dovada plății primei de asigurare.

Astfel, va fi eliminată ultima necesitate a unei interacțiuni fizice dintre asigurat și asigurător la momentul contractării unei polițe RCA. Astăzi, putem comanda și plăti polița online, însă ea este livrată în format fizic. La livrare este semnată.

„Proiectul anulează obligativitatea emiterii unui document în formă scrisă pentru asigurător, iar pentru asigurați - obligativitatea deținerii acestuia. Dovada contractării asigurării RCA interne se va efectua prin înscris în sistemul RCA Data, la care au acces inclusiv instituțiile subordonate Ministerului Afacerilor Interne”, a explicat vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Adrian Gheorgiță, pentru Anticoruptie.md .

Totodată, sunt făcute și modificările la Codul contravențional, care presupun majorarea amenzii contravenționale aplicate pentru conducerea autovehiculului fără deținerea poliței de asigurare obligatorie RCA (pe suport de hârtie sau în format electronic).  Amenda va constitui de la 30 la 60 de unități convenționale, până la 3.000 de lei.

Proiectul a fost examinat de către Parlament în prima lectură și urmează a fi supus examinării în lectura a doua.

Ion Chișlea
30/06/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii