Absolvenți de la ULIM au semnat Codul deontologic al jurnalistului

Anticoruptie.md
04/07/2022
Cristina Palade, master in Jurnalism si Comunicare

Absolvenții specialității Jurnalism a Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) au semnat Codul deontologic al jurnalistului și s-au angajat să respecte etica profesională. Evenimentul a avut loc vineri în cadrul ceremoniei de înmânare a diplomelor de absolvire a universității.

În declarația semnată de absolvenți se spune, între altele: „Îmi asum pe deplin să respect, în activitatea mea profesională, Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova și să manifest un comportament profesional demn și responsabil, în conformitate cu deontologia și normele eticii jurnalistice”.    

Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, i-a îndemnat pe tineri să pledeze în favoarea eticii jurnalistice ori de câte ori vor avea dileme profesionale: „Jurnalismul este o profesie care implică foarte multă responsabilitate atât față de public, cât și față de protagoniștii materialelor. Unul dintre secretele succesului în această profesie este să respecți prevederile Codului deontologic”.

La rândul său, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice și profesoară în cadrul ULIM, a menționat că în profesia de jurnalist trebuie să intri pregătit să faci o muncă de calitate, respectând Codul deontologic.

„Este foarte important din start să fii corect, să menții bunul nume în jurnalism chiar de la intrarea în profesie. Se întâmplă ca peste ani unele greșeli de la început de carieră să facă un mare deserviciu imaginii pe care o construiești – fie că ai făcut un material la comandă, că nu ai respectat niște norme deontologice, că ai afectat drepturile persoanelor despre care ai scris. Și aceste lucruri pot să îți compromită bunul nume chiar și peste ani. De aceea este foarte important ca fiecare om din breaslă să respecte deontologia”.

Activitatea de semnare a Codului deontologic se înscrie într-o campanie lansată în 2020 de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din Republica  Moldova.

Anticoruptie.md
04/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii