Același filtru al integrității pentru toți magistrații. Termenul de activitate a Comisiei Pre-vetting a fost extins

Viorica Mija
02/12/2022
Sursa: vetting.md

Comisia de Pre-vetting va activa până la data de 30 iunie 2023. Deputații au votat în prima lectură modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Astfel, integritatea acestora va fi evaluată de una și aceeași comisie, deși anterior se vehicula că pentru verificarea magistraților Curții Supreme de Justiție va fi creată o entitate nouă.


Termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni, urmare a solicitării adresate de către Comisia de Pre-vetting Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Menționăm că, potrivit prevederilor legislației, Comisia urma să evalueze integritatea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiul disciplinar al judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, până la data de 31 decembrie. În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Respectiv, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții, precum și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.
Anterior, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate, a declarat că Comisia Pre-Vetting nu dispune de timp suficient pentru a examina, într-un termen restrâns, toți judecătorii, de aceea s-ar putea ca integritatea judecătorilor Curții Supreme de Justiție să fie verificată de o altă componență.

„Comisia Pre-Vetting se mișcă mai lent decât am așteptat. Planul inițial era ca această comisie să facă și evaluarea judecătorilor CSJ. Dar noi nu-i putem forța să lucreze mai repede. Asta înseamnă că de evaluarea judecătorilor de la CSJ se va ocupa altă comisie”, a declarat președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, pentru Vocea Basarabiei.   

În data de 11 noiembrie curent, Comisia Pre-Vetting a aprobat primele trei decizii de promovare a evaluării în cazul a trei candidate din rândul judecătorilor la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În urma audierilor, membrii Comisiei au ajuns la concluzia că Livia Mitrofan și Maria Frunze, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, dar și Ioana Chironeț, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, audiate public pe 7 octombrie 2022, corespund criteriilor de integritate etică și financiară.

Livia Mitrofan și Ioana Chironeț candidează pentru funcția de membru în CSM, iar Maria Frunze aspiră și la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.

Comisia Pre-Vetting desfășoară evaluarea a 23 de candidați la funcții în CSM din rândul judecătorilor de carieră rămași în concurs și se află la etapa audierilor publice a candidaților.

Viorica Mija
02/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii