„Acoperită de foc”. Trupele ucrainene au eliberat Insula Șerpilor

Ilie Gulca
30/06/2022
Insula Șerpilor după bombardamentele trupelor ucrainene. Foto: pravda.com.ua

Comandamentul operațional „Sud” al Armatei Ucrainene transmite că armata rusă a evacuat rămășițele garnizoanei de pe Insula Șerpilor după loviturile militare ucrainene asupra acesteia.

 „În timpul nopții, ca urmare a operațiunii militare desfășurate cu succes, cu lansarea unor lovituri de foc de către unitățile noastre de rachete și artilerie de pe insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu viteză și, probabil, a părăsit insula”, se menționează într-un comunicat oficial al Comandamentului operațional „Sud” al Armatei Ucrainene.

În prezent, Insula Șerpilor este acoperită de foc, precizează sursa citată, se aud explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt în curs de explorare

La rândul său, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că „la 30 iunie, ca pas de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au îndeplinit sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”.

Ministerul Apărării al Rusiei speră prin acest „gest” să arate că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei pe mare.

Șeful Serviciului de Informații de Apărare al Ucrainei, general-maiorul Kiril Budanov, a declarat recent că Insula Șerpilor este singurul loc prin care trupele ruse ar putea să ajungă pe teritoriul regiunii transnistrene ocupate a Republicii Moldova.

„Oricine controlează insula poate bloca oricând mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei... Acesta este un loc important din punct de vedere strategic pentru deschiderea rutelor comerciale, importul de arme și excluderea oricărei posibile acțiuni militare rusești pe teritoriul regiunii transnistrene, din care să poată ataca zona de vest a Ucrainei”, a spus general-maiorul Kiril Budanov, citat de site-ul instituției cu pricina.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru trupele ruse, deoarece permite controlul suprafeței și, într-o oarecare măsură, a situației aeriene în sudul Ucrainei.

Insula Șerpilor este, de asemenea, importantă din punct de vedere strategic în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a efectua o aterizare navală tactică.

Marina rusească a ocupat insula pe 25 februarie, chiar la începutul invaziei Ucrainei. 

Ilie Gulca
30/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii