Acordul privind contractarea a 300 de milioane de euro pentru rezerve de gaze, aprobat de comisiile parlamentare

Ilie Gulca
06/07/2022

Comisia economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului a aprobat raportul, iar Comisia politică externă și integrare europeană – coraportul cu privire la ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în valoare de 300 de milioane de euro pentru pentru crearea unei rezerve strategice în Ucraina sau România.

Potrivit site-ului Parlamentului, Creditul va fi debursat în două tranșe a câte 100 de milioane și 200 de milioane de euro și va fi utilizat pentru achiziționarea gazelor naturale în scopuri de urgență și în scopul diversificării surselor de aprovizionare.

Prin ratificarea Acordului de împrumut vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune.

„Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova preconizate pentru 2022, care sunt vulnerabile la o potențială întrerupere ca urmare a războiului din Ucraina”, a precizat BERD într-un comunicat.

BERD a declarat că împrumutul său va finanța până la 20% din importurile de gaze planificate de Moldova pentru 2022 și va fi acordat companiei energetice de stat Energocom pentru a asigura livrările prin hub-urile UE.

„Aceste proiecte BERD oferă o linie de salvare pentru Republica Moldova, atât prin diversificarea surselor de aprovizionare, cât și prin posibilitatea ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin intermediul interconectorului în timpul verii și până la 60% în timpul iernii”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD, Europa de Est și Caucaz, citat într-un comunicat de presă al BERD.

Guvernul Republicii Moldova a autorizat Energocom să achiziționeze gaze din surse alternative pe piața spot, derulând licitații în principal la granițele UE și Ucrainei.

Ilie Gulca
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii