Acorduri secrete de cartel pe piața produselor petroliere // Platforma DA cere convocarea de urgență a Parlamentului

Crina Dumitriu
02/06/2021
Captura

Fracțiunea parlamentară a Platformei Demnitate și Adevăr, care de mai mult timp semnalează derapajele pe piața produselor petroliere, se pronunță pentru convocarea de urgență a ședinței plenare a Parlamentului pentru a examina creșterea continuă a prețurilor. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari, care susține că pe piața produselor petroliere se fac acorduri secrete de cartel, iar Parlamentul trebuie să audieze faqctorii de decizie din acest domeniu.    

Deputații Platformei DA solicită audierea în cadrul ședinței plenare a legislativului pe marginea raportului secret al Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel din partea companiilor petroliere în perioada 2019-2021, precum și raportul ANRE referitor la elaborarea metodologiei de reglementare a formării și aplicării prețurilor maxime la produsele petroliere.

„Jecmănirea oamenilor și a agenților economici din partea petroliștilor trebuie să fie oprită”, a declarat Alexandru Slusari, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Oficialul a amintit că în România și în alte țări din regiune în ultima perioadă se atestă o micșorare substantial a prețurilor la carburanți, pe când în Republica Moldova în ultimele 6 luni prețul unui litru de benzină a crescut cu peste 5 lei. „Este un dezmăț din partea companiilor petroliere”, a precizat Slusari. 

ANRE și Conciliul Concurenței nu au reacționat deocamdată la solicitarea parlamentarilor din Platforma Demnitate și Adevăr. 

Amintim că în luna aprilie Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, printr-un decret al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în urma a două încercări nereușite de a forma un nou guvern. La 11 iulie, în Republica Moldova, se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate.  

 

Crina Dumitriu
02/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii