Aderarea Republicii Moldova la Programul LIFE: „Criza energetică, nivelul înalt de inflație și agresiunea Rusiei sunt amenințări constante pe care le poate atenua”

Anticoruptie.md
26/11/2022
Sursa: gov.md

Republica Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice – LIFE care, prin aplicarea unor standarde agreate la nivel european, poate asigura tranziția fără daune pentru mediu către o economie durabilă. Acordul de asociere, care poate deveni un instrument de atentuare a crizelor generate de agresiunea rusă în Ucraina, a fost semnat, la Chișinău, de prim-ministra Natalia Gavrilița și comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.   . 

Șefa Guvernului de la Chișinău a a încurajat instituțiile publice și private, dar și organizațiile din societatea civilă să acceseze Programul LIFE. Gavrilița a menționat că reforma sectorului de mediu și politica de climă are un rol prioritar în cadrul agendei de asociere a Republicii Moldova.

„Schimbările climatice ne afectează pe toți. De aceea, obiectivul nostru național este reducerea necondiționată cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Am făcut acest angajament pentru că vrem să lăsăm copiilor noștri o Moldovă mai verde și mai curată, dar și pentru că înțelegem că numai cu eforturi globale susținute vom putea combate criza climatică care amenință întreaga omenire”, a subliniat șefa Executivului.

Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit a salutat aderarea țării noastre la Programul LIFE, afirmând deschiderea Uniunii Europene pentru a lucra împreună cu Republica Moldova pe politicile de mediu.

„Provocările pe care le confruntați sunt semnificative, dar, aderând la Programul LIFE, Republica Moldova demonstrează că este hotărâtă să le înfrunte și să le transforme în oportunități. Programul va contribui semnificativ la tranziția către o economie durabilă, bazată pe surse regenerabile de energie, care va proteja și îmbunătăți calitatea mediului și va combate degradarea ecosistemelor”, a menționat Virginijus Sinkevičius.

Oficialul european a enumerat și o serie de alte beneficii pe care le va aduce adeziunea Republicii Moldova la programul LIFE: „Criza energetică, nivelul înalt de inflație și agresiunea Rusiei față de Ucraina sunt amenințări constante pentru această regiune, de aceea programul va ajuta să reducem dependența, să reducem poluarea, să ne îmbunătățim sănătatea și să ne pregătim economia pentru viitor. Este și o oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova, care fac parte din diverse organizații, de a primi suport în implementarea proiectelor ce țin de mediu și schimbările climatice, precum și e o șansă bună de a crea legături și schimburi de experiență cu organizațiile Uniunii Europene.”

Programul „LIFE” este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 5600 de proiecte, iar pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro, ceea ce constituie 0,48% din bugetul total al UE.

 

Anticoruptie.md
26/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii