„Administrarea preparatelor de iod stabil este inoportună”. Agenția de Mediu, despre pericolul unei contaminări radioactive

Ilie Gulca
10/08/2022
Centrala Nucleară Zaporojie. Foto: reuters.com

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că nu există riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante în contextul ostilităților militare din zona Centralei Atomice Zaporojie din estul Ucrainei.

Responsabilii din cadrul agenției susțin că valorile fondului radioactiv se află în domeniul de variaţie ale celui natural caracteristic Republicii Moldova.

Mai mult, Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat nicio avertizare pentru țările vecine cu Ucraina.

„ANSP atenționează populația că administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună pe moment, deoarece nu există un temei rezonabil. Avertizăm că utilizarea fără indicații a preparatelor menționate poate prezenta unele riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

În același timp, Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea în țară a iodurii de potasiu. Comprimatele au fost recepționate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și repartizate subdiviziunilor teritoriale pentru a fi distribuite Centrelor de Sănătate din teritorii, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova.

În caz de accident nuclear cu pericol de contaminare, preparatul de iod stabil va fi administrat, la decizia CSE a Republicii Moldova, care va fi adusă la cunoștința populației prin activarea sistemului centralizat de înștiințare a protecției civile cu indicații concrete prin canalele de radio și televiziune națională.

Ilie Gulca
10/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii