Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să compenseze daunele cauzate Ucrainei

Anticorupţie.md
15/11/2022
Foto simbol

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni, într-o sesiune specială, o rezoluție scrisă de Ucraina și alte aproape cincizeci de state, care solicită Rusiei să compenseze daunele cauzate de agresiunea pe scară largă.

94 de țări au votat pentru, 73 s-au abținut, iar 14 țări au votat împotriva rezoluției: Bahamas, Belarus, China, Cuba, Coreea de Nord, Eritreea, Etiopia, Iran, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria, Republica CentraL Africană și Zimbabwe.

ONU afirmă că a susținut documentul care prevede că „Federația Rusă trebuie trasă la răspundere pentru orice încălcare a dreptului internațional în Ucraina sau împotriva Ucrainei, inclusiv agresiunea acesteia cu încălcarea Cartei Națiunilor Unite, precum și pentru orice încălcare a dreptului internațional umanitar și că trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor faptelor sale ilicite, inclusiv achitarea despăgubirilor pentru daune materiale”.

Documentul mai prevede crearea, în cooperare cu Ucraina, a unui „mecanism internațional de compensare pentru pierderile sau prejudiciile rezultate din faptele internaționale ilicite ale Federației Ruse în Ucraina sau împotriva Ucrainei”.

Rezoluția recomandă şi crearea de către membrii ONU, în cooperare cu Ucraina, a unui „registru internațional al pierderilor pentru înregistrarea probelor prejudiciilor cauzate tuturor persoanelor fizice și juridice interesate, precum și statului Ucrainei ca urmare a actelor ilegale internaționale ale Rusiei în Ucraina."

Adunarea Generală a ONU s-a întrunit luni, într-o sesiune specială, în care a examinat proiectul de rezoluție privind crearea unui mecanism de compensare a Ucrainei pentru prejudiciul cauzat de un război pe scară largă declanșat de Rusia.

Anticorupţie.md
15/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii