Adunarea Populară de la Comrat vede în Legea despre revizuirea hărții judiciare o acțiune „de demolare a autonomiei găgăuze”

Ilie Gulca
18/06/2024
Foto: halktoplushu.md

Prezidiul Adunării Populare a regiunii găgăuze a solicitat șefei statului, Maia Sandu, să nu promulge Legea despre revizuirea hărții judiciare deoarece ar contraveni Constituției și Legii privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia. De fapt, legea adoptată de Parlament prevede reorganizarea Curții de Apel Comrat în sediu secundar al Curții de Apel Cahul, și nu lichidarea acesteia.

„Legea nr. 135 adoptată de Parlament pe 13.06.2024 [...] poartă un caracter antipopular şi promovează o agendă anticonstituţională de demontare a autonomiei găgăuze şi de încălcare a drepturilor poporului găgăuz, privându-l de dreptul de acces la justiţie”, se menționează într-un demers al adunării legislative de la Comrat semnat de președintele acesteia, Dmitri Constantinov.

În scrisoarea Adunării Populare se menționează că modificările legislative adoptate ar duce la lichidarea Curţii de Apel Comrat, incluzându-o în structura Curţii de Apel Sud (cu sediul în mun. Cahul), precum şi la lichidarea oficiilor judecătoreşti Ceadâr-Lunga şi Vulcănești ale Judecătoriei Comrat.

În opinia conducerii Adunării Populare de la Comrat, noua lege cu privire la harta judiciară contravine Constituţiei Republicii Moldova şi Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care stabilesc sistemul organelor de conducere ale autonomiei şi procedura de constituire a acestora, precum şi obligativitatea funcţionării Curţii de Apel în UTA Găgăuzia cu sediul în mun. Comrat, în calitate de instanţa gradul doi faţă de instanţele judecătoreşti ierarhic inferioare.

În conformitate cu Legea adoptată de Parlament pe 13 iunie curent, Curtea de Apel Bălți se redenumește în Curtea de Apel Nord; Curtea de Apel Chișinău se redenumește în Curtea de Apel Centru; Curtea de Apel Comrat fuzionează cu Curtea de Apel Cahul, formând Curtea de Apel Sud.

De fapt, Curtea de Apel Comrat nu va fi lichidată, ci va deveni sediu secundar al Curții de Apel Cahul. Transformarea Curții de Apel Comrat în sediu secundar Comrat al Curții de Apel Sud are drept ca efect reducerea actualei funcții de președinte al Curți de Apel Comrat.

Demersul conducerii Adunării Populare de la Comrat, asociată oligarhului fugar Ilan Șor, se înscrie în dezinformarea pro-Kremlin devenită cunoscută deja conform căreia Chișinăul urmărește suprimarea autonomiei găgăuze.

Ilie Gulca
18/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii