Aeroportul Internațional Chișinău demarează o nouă licitație pentru spațiile comerciale

Ilie Gulca
04/03/2024

Întreprinderea de Stat Aeroportul International Chișinău inițiază o altă licitație pentru locațiunea spațiilor comerciale pe un termen de trei ani destinate alimentație publică și comerț specializat după ce prima încercare de vânzare a fost compromisă.

„Bunurile, proprietate a statului, vor fi expuse la licitație conform prevederilor Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136/2009 și a Regulamentului cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483/2008”, se menționează într-un anunț publicat pe pagina Facebook a Agenției Proprietății Publice.

Perioada de depunere a ofertelor, precizează sursa citată, este 11-25 martie 2024. Ulterior, perioada de examinare a cererilor și a actelor confirmative depuse (determinarea/confirmarea eligibilității participanților) va fi 26-28 martie curent, iar licitația propriu-zisă va avea loc pe 29 martie.

pe 20 februarie 2024, Agenția Proprietății Publice a anunțat relansarea licitației publice pentru selectarea unui locatar pentru spațiile comerciale, cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterilă din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Anunțul a venit după ce, la prima licitație cu strigare organizată de Guvern, au participat doar două companii – Lagardere și Le Bridge. Șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a spus că prima licitație nu a asigurat o „concurență suficientă”.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că licitația a fost „sabotată” de oligarhul fugar Ilan Șor. „Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termene cât mai restrânse. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a afirmat el.

Compania Lagardère Travel Retail (Franța), care a participat la licitație, s-a declarat surprinsă de decizia cu privire la anularea tenderului. Compania consideră că licitația a fost organizată „transparent”.

Vicepreședintele pentru dezvoltarea afacerilor al companiei, Baptiste Duguit, a spus acest lucru într-o conferință de presă.

„Suntem uimiţi și chiar indispuşi, deoarece întregul proces a fost transparent. Vom monitoriza noile condiții [ale licitației] pe care autoritățile le vor prezenta, iar apoi, după consultări la nivel de management, vom decide dacă participăm sau nu. În pofida anulării tenderului și a apariției unor informații în presă care denigrează compania noastră, vom continua să monitorizăm situația, răspunzând eventualelor provocări”, a spus el.

Magazinele duty free din Aeriportul Internațional Chișinău au fost deţinute timp de peste un deceniu de firme afiliate lui Ilan Şor – Dufremol, DFM, DFI – sau unor persoane afiliate.

Regimul duty-free a fost anulat în noiembrie 2022, dar magazinele din Aeroportul Internațional Chișinău, controlate de o firmă afiliată lui Ilan Şor, își continuă activitatea.

Ilie Gulca
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii