Agenția Franceză de Dezvoltare a primit mandat de intervenție pentru a acorda asistență Republicii Moldova

Cornelia Cozonac
05/07/2021

Agenția Franceză de Dezvoltare a primit mandat de intervenție pentru a acorda asistență Republicii Moldova în domeniul mediului, energetic și în asigurarea cu apă potabilă de calitate. Despre aceasta a anunțat, luni, Ambasadorul Franâei în Republica Moldova Pascal le Deunff, la întrevederea pe care a avut-o cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Ambasadorul Franței în Republica Moldova i-a comunicat Președintei Maia Sandu decizia autorităților franceze de a atribui Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) mandat de intervenție în Republica Moldova. Asta înseamnp că AFD va sprijini proiecte de dezvoltare în conformitate cu strategia sa regională în trei domenii principale: reîmpădurirea și irigarea; modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare; interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri.

Ambasada Franței precizează într-un comunicat de presă că în aceste sectoare, AFD va oferi o gamă largă de instrumente de finanțare și expertiză tehnică, inclusiv: împrumuturi pentru politici publice pentru a sprijini programele de reformă; împrumuturi pentru investiții pentru finanțarea infrastructurii care contribuie la o creștere ecologică și durabilă; finanțarea studiilor de fezabilitate și a programelor de asistență tehnică; și finanțarea sectorului privat prin intermediul filialei sale PROPARCO.

AFD va acorda prioritate operațiunilor de cofinanțare cu alți parteneri internaționali deja prezenți aici, pentru a beneficia de experiența acestora. În special, aceasta va lucra în cadrul "Echipei Europa". 

Șefa statului i-a mulțumit ambasadorului pentru noutatea bună. „Mi-am exprimat speranța că în curând vom avea un guvern format din oameni integri și competenți, cu care vom putea purcede la realizarea acestor proiecte”, a menționat Președintele Maia Sandu, precizând că această decizie contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale dintre Franța și Republica Moldova. 

Cornelia Cozonac
05/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii