Agenţia Naţionala a Arhivelor publică numele tuturor basarabenilor deportați de ruși în cel de-al doilea val al deportărilor staliniste

Mădălin Necșuțu
05/07/2022
Sursa foto: Agenţia Naţionala a Arhivelor

Agenţia Naţională a Arhivelor a făcut public un document în care sunt prezentate numele tuturor basarabenilor deportați de către regimul sovietic în cel de-al doilea val de deportări din Basarabia în cadrul Operațiunii „Sud” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35.144 de persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35.796 de persoane, dintre care 14.033 de femei, 11.899 de copii și 8.864 de bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99% din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a scris directorul Agenției Naționale a Arhivelor, istoricul Igor Cașu, pe pagina sa de Facebook.

Instaurarea regimului represiv sovietic în Basarabia, după ce de-al Doilea Război Mondial, a fost marcat de foamete, crime și deportări pe criterii etnice și de clasă. Sovieticii au distrus programatic intelectualitatea basarabeană și familiile de țarani înstăriți prin trei valuri de deportări.

În acest context istoric, la 6 aprilie 1949 a fost adoptată o hotărâre a Biroului Politic al CC al PC(b) al URSS prin care se stabilea deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus.

„În timpul deportării în masă din RSS Moldovenească din 6-9 iulie 1949, a avut loc un conflict dintre două ministere și liderii acestora - între miliție (Tutușkin) și cekiști (Mordoveț) - în ce privește numărul celor care urmau a fi deportați, modul de desfășurare a operațiunii etc. Unii au declarat deportarea un succes, alții - un eșec”, scrie Igor Cașu cu trimitere la lucrarea sa „Dușmanul de clasă”, publicată la editura „Cartier”, care poate fi găsită în librării.

Mădălin Necșuțu
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii