Agenția Proprietății Publice a solicitat în instanță anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău

Julieta Savițchi
12/09/2019
Poză oficială

Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest S.R.L. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Anunțul a fost făcut joi de șefa Guvernului, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook. „Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind, de asemenea, în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău”, a argumentat Maia Sandu.

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și proprietății publice, Igor Munteanu, a sesizat luna trecută Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție privind investigarea modului în care a fost concesionat Aeroportul Chișinău. „Au fost stabilite în 2015 și 2016 tranzacții dubioase din numele grupului care a primit acest contract de concesiune în beneficiul companiilor din grupul Șor, inclusiv finanțări pentru clubul Milsami și împrumuturi către Dufremol. Noi am depistat niște lucruri flagrante, chiar și faptul că cel care a selectat companiile internaționale, cărora li s-a transmis invitațiile, a fost Petru Jardan, pe atunci directorul Aeroportului Internațional Chișinău. El a participat în același timp la concursul de selectare și a devenit peste o perioadă scurtă de timp managerul companiei care câștigă această concesionare”, a declarat Munteanu.

Controversele apărute în cazul Aeroportului Internațional Chișinău vin după ce compania NR Investment Limited a anunțat, la 19 august, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, statul R. Moldova nu deține nicio pârghie legală pentru a influența lucrurile la Aeroportul Internațional Chișinău, însă tranzacția dintre NR Investment Limited și Avia Invest poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să încerce să renegocieze contractul de concesionare. La 29 august, în presă au apărut informații precum că NR Investments Ltd a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania Avia Invest. Guvernul a precizat însă că „nu a fost informat despre încheierea procesului de cumpărare”.

Julieta Savițchi
12/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii