Al treilea medic a pierdut lupta cu noul coronavirus

Cornelia Cozonac
05/04/2020
Facebook

Încă un medic din Republica Moldova a pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba de medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că medicul s-ar fi infectat în Marea Britanie, unde a fost în decembrie-ianuarie. Mai mulți colegi de ai doctorului contrazic autoritățile și spun că virusul a fost contractat de la soția sa, care tot este medic.    

Medicul a fost internat pe 28 martie la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă, confirmat cu virusul Covid 19. Colegii săi spun că el a fost în decembrie -ianaurie în Marea Britanie la copiii săi, însă exclud că ar fi contractat virusul acolo. Cel mai probail, spun ei, medicul s-a îmbolnăvit de la soția sa, care activează la un spital din Chișinău și care acum este și ea internată în spital. 

Acest deces este al treilea printre medici. Până acum peste 100 de lucrărori medicali au fost confirmați cu Covid-19. Fostul director al SCR, Anatiolie Ciubotaru, declara pentru Anticorupție.md că numărul medicilor și al asistentelor medicale ar fi mult mai mare, iar oficialitățile nu vor să-i testeze pe toți angajații din sistemul de ocrotire a sănătății, ceea ce, în opinia medicului, ar fi o greșeală.       

Printre medicii răpuși de Covid-19  este Ecaterina Litvinschi, doctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19. O altă doctoriță de la Stația de medicină urgentă din Soroca a pierdut vineri lupta cu coronavirusul de tip nou. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare.  

Cornelia Cozonac
05/04/2020

Comentarii