Mesaj emoționant al nepotului doctoriței care a decedat de Covid-19: „A fost trimisă la un pacient infectat fără echipament de protecție”

Julieta Savițchi
29/03/2020

Ecaterina Litvinschi, doctorița care a decedat din cauza coronavirusului de tip nou, ar fi contractat boala după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19 și nu a îmbrăcat echipamentul special. Despre aceasta spune nepotul decedatei, colonelul de poliție Iurie Botnari. 

„Din data când a fost internată Ecaterina Litvinschi în Spitalul Toma Ciorbă au fost făcute presiuni din partea administrației spitalului ca să nu dezvăluie informația că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”, a precizat colonelul Botnari într-un mesaj emoționant plasat pe Facebook după înmormântarea doctoriței.

Nepotul doctoriței susține că s-ar face presiuni în continuare și asupra angajaților Serviciului de medicină urgentă din sectorul Râșcani al Capitalei, unde Ecaterina Litvinschi a lucrat în ultimii 35 de ani ca să nu dezvăluie cum a contaminat colega lor coronavirusul. „Mulțumim unui medic de la urgență, un coleg al doamnei Litvinschi, care a dezvăluit cazul contaminării dnei Ecaterina, ce se teme acum că va fi concediat”, a adăugat Iurie Botnari.

Nepotul victimei și-a exprimat indignarea și de atitudinea pe care au avut-o autoritățile față de mătușa sa, plasându-i numele în anonimat, fără să îi prezinte un ultim omagiu: „Aș vrea să o întreb pe doamna ministră Dumbrăveanu, oare această femeie cu literă mare, erou al serviciului medical, cum a fost menționată de dumneavoastră, nu a meritat și o mică atenție din partea ministerului, ne mai vorbind din partea statului? A murit, luați-o, cumpărați locul și înmormântați-o. Cu asta s-au terminat aprecierile eroismului din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, inclusiv a statului. Cu așa apreciere a muncii personalului medical în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar pensionarii”.

Iurie Botnari a mai scris că ultima dorință a mătușii sale a fost să fie înmormântată alături de soț, fost medic la Spitalul Toma Ciorbă, însă acest lucru nu a fost permis. Ecaterina Litvinschi a fost înmormântată într-un sector îndepărtat de la cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău, nr. 277, unde, potrivit colonelului Botnari, urmează să fie înhumate persoanele care vor deceda din cauza coronavirusului de tip nou.

Julieta Savițchi
29/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii