Alegeri prezidențiale România: peste 80.000 de voturi exprimate în Republica Moldova. Elena Lasconi, preferata moldovenilor cu cetățenie română

Anticoruptie.md
25/11/2024
TVR Moldova

Peste 80.000 de cetățeni români din Republica Moldova au participat la scrutinul prezidențial care a avut loc în România. Conform rezultatelor, cea mai mare susținere a fost acordată Elenei Lasconi, care a primit mai mult de 56% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul Republicii Moldova. Pe următoarele poziții s-au clasat Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, conform opțiunilor alegătorilor moldoveni cu cetățenie română.

Sursa: prezenta.roaep.ro

Maximum de voturi exprimate în Republica Moldova a fost acordat Elenei Lasconi, reprezentanta Uniunii Salvați România (USR), care a obținut sprijinul a peste 45 mii de cetățeni, adunând un procentaj de 56,65% din totalul voturilor exprimate.

Pe poziția a doua s-a clasat Nicolae Ciucă, cu peste 16 mii de voturi, reprezentând 20,1% din opțiunile alegătorilor moldoveni cu cetățenie română.

Marcel Ciolacu s-a plasat pe locul al treilea, fiind preferat de peste 5 mii de alegători, echivalentul a 6,91% din voturile exprimate în Republica Moldova.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 59 de secții de votare, cea mai intensă participare înregistrându-se în localitățile Chișinău, Ialoveni, Durlești și Orhei. Comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale în România din 2019, numărul alegătorilor cu cetățenie română din stâga Prutului care și-au exprimat opțiunea de vot s-a dublat, constituind atunci doar 43.307 persoane.

Sursa: prezenta.roaep.ro

Conform rezultatelor preliminare, candidatul independent Călin Georgescu se situează pe primul loc, acumulând peste 2,1 milioane de voturi din partea românilor. Cu toate acestea, în Republica Moldova, el nu s-a clasat printre preferințele principale ale alegătorilor.
 

Anticoruptie.md
25/11/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii