Alegerile prezidențiale, monitorizate de jurnaliștii de investigație. Încălcările electorale vor putea fi semnalate la o linie fierbinte

Anticoruptie.md
12/09/2016
sursa foto: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborare cu Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și Ziarul de Gardă, în parteneriat cu Freedom House, lansează „Inițiativa pentru alegeri prezidențiale transparente”. Pe perioada campaniei electorale, jurnaliștii CIJM își propun să monitorizeze candidații la alegerile prezidențiale, semnalând problemele de integritate ale acestora.

„Este un exercițiu pe care îl facem deja al cincilea ciclu electoral, pornind de la Listele negre pentru un Parlament Curat, din campaniile electorale din 2009. Este foarte important ca cetățenii să voteze informați. Investigațiile CIJM vor fi publicate și în presa locală, de asemenea aceste pot fi preluate de orice mass-media, respectând condițiile prevăzute de lege. Sutem deschiși pentru toți jurnaliștii care vor avea subiecte concrete despre fraude electorale sau problemele de integritate ale candidaților”, a declarat Cornelia Cozonac, președinta CIJM, în cadrul conferinței de presă de lansare a „Inițiativei pentru alegeri prezidențiale transparente”.

CIJM și CAPC își propune să monitorizeze și încălcările din cadrul campaniei electorale. Acestea vor putea fi semnalate de cetățeni pe Harta Corupție de pe portalul Anticorupție.md, sau la linia fierbinte lansată de CAPC.

„Toți cei care se confruntă cu încălcări electorale vor putea telefona la linia fierbinte „Asis­tenţă juri­dică gra­tu­ită în liti­gi­ile elec­to­rale”. Juriștii își propun să asi­gure asis­tenţă juri­dică gra­tu­ită în dome­niul elec­to­ral pen­tru cetă­ţeni, ONG-uri, dar și să faci­liteze acce­sul la jus­ti­ţie a tutu­ror ale­gă­to­ri­lor în peri­oada de până la ale­geri şi în ziua ale­ge­ri­lor. Juriștii pot fi contactați la numerele de telefon (022) 23 85 32; (022) 23 85 71; (022) 23 83 84. Linia fierbinte este deschisă zilnic, începând cu 9.00 până la 19.00. În ziua alegerilor, linia fierbinte va funcționa de la 7.00 și până la închiderea secțiilor de vot”, a anunțat Galina Bostan, director executiv al CAPC.

Tot în cadrul „Inițiativei pentru alegeri prezidențiale transparente” va fi lansat și un Ghid pentru mass-media, despre comportamentul jurnaliștilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Acest ghid va fi centrat pe problemele cu care se confruntă jurnaliștii în această perioadă.

„Scopul acestui proiect este de a promova transparența alegerilor. De aceea, am decis să colaborăm cu jurnaliști și cu reprezentanți ai societății civile care să  informeze opinia publică despre neregulile din campanie și despre candidați”, a precizat Gina Lentine, reprezentanta Freedom House.

 

 

 

 

 

 

 

Anticoruptie.md
12/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii