Alexandr Stoianoglo a fost înregistrat oficial în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie după ce candidatura fostului procuror general a fost propusă de ex-președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un efortul concertat declarat al partidelor de opoziție de a identifica un candidat comun. Discuțiile dintre politicienii opozanți, organizate de jurnalista Natalia Morari, persoană apropiată oligarhului fugar Veaceslav Platon, au eșuat.
Alexandr Stoianoglo a spus, în cadrul unui briefing organizat în iulie, că acceptă să candideze la prezidențiale din următoarele considerente: „Necesitatea de a restabili dreptatea și Legea în țara noastră; necesitatea de a păstra neutralitatea țării și de a folosi integrarea europeană în scopul modernizării țării; necesitatea de a uni toate forțele politice prin identificarea unor compromisuri viabile”, a subliniat fostul procuror.
Alexandru Stoianoglo a fost procuror general în perioada 2019-2021. Pe 5 octombrie 2021, el a fost reţinut după o sesizare depusă la Consiliul Superior al Procurorilor de către deputatul PAS, Lilian Carp, care îl acuza pe fostul procurorul general de mai multe ilegalități, inclusiv corupere pasivă și abuz în serviciu.
După o perioadă îndelungată în care activitatea sa a fost supusă unei evaluări, Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general pe 26 septembrie 2023. Statul a fost obligat să îi achite 3.600 de euro ca prejudicii morale după ce CEDO a constatat violarea dreptului de acces la o instanță.
Pricipalele acuzații imputate lui Stoianoglo au fost abuz în serviciu, corupere pasivă, îmbogățire ilicită, fals în declarații și publicarea unei discuții dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.
De cealaltă parte, Alexandr Stoioanoglo a respins toate învinuirile formulate de oamenii legii.
Abuzul de serviciu. Alexandr Stoianoglo a fost învinuit că în 2011, în calitatea sa președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, a semnat un raport la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Oamenii legii au spus că această modificare a dat undă verde „Laundromatului” – spălarea a peste 18 miliarde de dolari proveniți din Rusia prin sistemul bancar și judiciar ale Republicii Moldova.
Corupere pasivă. În calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo este acuzat că ar fi comis infracțiunea de corupere pasivă, acționând în interesul unui grup organizat condus de Veaceaslav Platon.
Această acuzație a fost înaintată de oamenii legii după ce fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat în ianuarie 2021 că a găsit în baza de date a Ministerului Justiției al Ucrainei acte care demonstrează că soția lui Stoianoglo ar fi beneficiară a două companii acționare ale unei bănci comerciale din R. Moldova controlată de Veaceslav Platon, Moldindconbank. Ulterior, Stoianoglo a fost acuzat că nu ar fi trecut cele două companii în declarația de avere și interese personale.
Citește de asemenea: „Soția lui Stoianoglo ar fi beneficiară a unor companii acționare la Moldindconbank”. Procurorul suspendat, Viorel Morari, face acuzații grave la adresa procurorului general
Eliberarea lui oligarhului Veaceslav Platon. Fostul procuror general mai este învinuit de eliberarea din detenție a lui Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani de detenţie în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo.
Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo a declarat că întregul dosar al lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. El era învinuit că ar fi obținut ilegal aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. În mai 2021, la solicitarea procurorilor, Judecătoria Chişinău l-a achitat pe Platon în dosarul fraudei bancare.
Citește de asemenea: Afacerea familiei Stoianoglo: Procurorul general nu a declarat veniturile soției
Pe 12 august 2021, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. El figurează în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. Conroversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, unde ar fi solicitat azil politic.
Cazul Nicolae Chitoroagă. Alexandru Stoianoglo a fost achitat în cauza în care a fost învinuit de acordarea ilegală a indemnizaţiei unice de 163.990 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă nu ar fi avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece era urmărit penal încă din 2019.
Publicarea discuției dintre Viorel Morari și Peter Michalko. Pe 17 decembrie 2021, Procuratura a pornit un nou dosar pe numele lui Stoianoglo pentru publicarea unor conversații dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul șef al Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Stoianoglo a menționat că a făcut publice discuțiile pentru că „au fost de interes public sporit” și vizau „acțiunile ilegale ale lui Viorel Morari”.
Procurorii anticorupţie l-au mai pus sub învinuire pe pe Alexandr Stoianoglo pentru îmbogăţire ilicită.
Citește de asemenea: DOC// Fiica fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, reia lupta pentru apartament
Stoianoglo mai este investigat pentru îmbogățire ilicită după ce procurorii i-au descoperi o diferență între venituri și cheltuieli în perioada 2010-2022. Mai exact, este vorba despre un apartament procurat pe numele fiicei sale în 2015, precum şi alte bunuri a căror valoare depăşea câştigurile declarate ale familiei. Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada achiziționării bunului, Cristina Stoianoglo era studentă şi avea 19 ani, astfel nu ar fi avut mijloace proprii ca să-şi cumpere locuinţa care ar valora pe piața imobiliară peste un milion de lei.
Totodată, acuzatorii declară că, în anul în care a fost procurat apartamentul, Alexandr Stoianoglo era deputat în Parlament, iar veniturile declarate ar fi fost insuficiente pentru o astfel de achiziție.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii