Alimentele s-au ieftinit puțin la nivel global, dar nu este loc pentru optimism. Scumpirile încă urmează

Ion Chișlea
06/01/2022

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în decembrie 2021, după ce uleiurile vegetale și zahărul s-au ieftinit semnificativ în urma unei creșteri puternice pe tot parcursul anului. Majorarea prețurilor la nivel global este unul dintre factorii de bază, care au determinat și inflația mare în Republica Moldova.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 133,7 puncte în decembrie, în scădere cu 0,9% față de noiembrie, dar în creștere cu 23,1% față de decembrie 2020, a raportat, joi, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Majoritatea alimentelor s-au ieftinit sau au rămas constante luna trecută la nivel global,  deși pentru 2021, în medie pe întregul an, indicele a fost de 125,7 puncte, cu 28,1 la sută peste cel de anul precedent.

„Dacă, în mod normal, ar fi de așteptat ca prețurile ridicate să facă loc unei producții mai mari, costul ridicat al inputurilor, pandemia globală în curs și condițiile climatice din ce în ce mai incerte lasă puțin loc pentru optimism cu privire la revenirea la condiții de piață mai stabile chiar și în 2022”, a menționat Abdolreza Abbassian, economist senior FAO.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 0,6% față de noiembrie deoarece fondul recoltelor bune din emisfera sudică. Prețurile porumbului rămân la un nivel înalt, susținute de cererea puternică și îngrijorările legate de seceta din Brazilia. Totuși, pentru întregul an, Indicele FAO al prețurilor la cereale a atins cel mai înalt nivel anual din 2012 și a fost în medie cu 27,2% mai mare decât în ​​2020. La porumb a crescut cu 44,1%, la grâu cu 31,3%, pe când în cazul orezului a scăzut cu patru la sută.  

Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a scăzut cu 3,3% în decembrie, cotațiile mai slabe pentru uleiul de palmier și uleiul de floarea-soarelui reflectând cererea globală redusă de import, care ar putea fi legată de preocupările cu privire la impactul creșterii cazurilor de COVID-19. Însă, pentru 2021 în ansamblu, Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a atins un maxim istoric, în creștere cu 65,8% față de 2020.

Indicele prețurilor la zahăr a scăzut cu 3,1% față de noiembrie, însă pentru 2021, în ansamblu a crescut cu 29,8% față de anul precedent. Indicele prețurilor la carne a fost în general stabil în decembrie, dar pe parcursul anului 2021 a fost cu 12,7% mai mare decât în ​​2020.

În Republica Moldova la finele lunii noiembrie 2021 inflația era de 12,44% iar cel mai mare aport la creșterea prețurilor l-au avut produsele alimentare, care s-au scumpit cu 15,49%.

În ultimul raport despre inflație, Banca Națională a Moldovei (BNM) anticipează că riscurile inflaționiste vor persista și în perioada următoare, fiind legate inclusive de majorarea prețurilor internaționale la resursele energetice și alimentare.

BNM estimează în continuare o inflație mare până la jumătatea anului 2022, după care aceasta se va diminua rapid în trimestrul trei.

Ion Chișlea
06/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii