Alte 13 biserici din Republica Moldova trec la Mitropolia Basarabiei

Mihaela Cibotaru
10/11/2023

Încă 13 biserici din diferite raioane vor trece de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Săptămâna viitoare, parohii acestora urmează să primească actele de reînregistrare de la Agenția Servicii Publice și vor adera oficial la cei peste 60 de preoți care au trecut de la Mitropolia Basarabiei, de la începutul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, scrie Europa Liberă.

Potrivit preotului Andrei Oistric, paroh al bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni, prin trecerea la Mitropolia Basarabiei biserica este reînregistrată, însă nu va schimba, practic, nimic în funcționarea sa și toate sărbătorile vor fi marcate pe stil vechi. „La noi, în satul Malcoci, s-a făcut o adunare cu enoriașii și s-a întocmit un proces verbal. L-am depus la Mitropolia Basarabiei, la Ministerul Justiției și la Agenția Servicii Publice. Agenția ne-a dat un nou cod fiscal, dreptul de a avea ștampilă, deci toate drepturile juridice”, spune el.

Preotul Andrei Oistric spune că după începutul invaziei rusești în Ucraina, mai mulți enoriași și-au arătat dezacordul cu susținerea războiului, dorind trecerea la Mitropolia Basarabiei. „Mi-am arătat această dorință la sfârșitul lui februarie-începutul lui martie, iar în august parohia satului Malcoci a trecut oficial de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei”, povestește parohul de la Malcoci. „Vrem ori nu vrem, rădăcinile noastre sunt latine, noi nu avem rădăcini slave. Biserica Rusă ne-a fost ca o mamă, dar ca o mamă vitregă, totuși. Ar fi fost frumos să spună acum: «Întoarceți-vă la mama naturală, vă permitem». Vrem să rămânem în relații de prietenie cu Biserica Rusă, cum a fost în decursul veacurilor”, adaugă el.

Reprezentatul Mitropoliei Basarabiei, parohul Ion Marian, a declarat pentru Europa Liberă că alte în jur de 50 de biserici s-au adresat, dorind să facă trecerea de la Mitropolia Moldovei în perioada următoare. „Anumite parohii sunt acum în proces de trecere, la etapa de documentație”, a spus el, fără a da careva nume.

Pe 25 octombrie, a avut loc sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în cadrul căruia au fost caterisiți șase preoți, care și-au exprimat dorința de a se alătura Mitropoliei Basarabiei. Cu câteva zile mai devreme, s-a aflat despre scrisoarea adresată Patriarhului rus Kiril de către Mitropolitul Vladimir, în care acesta scria că „apartenența Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Moscovei, care susține războiul Rusiei în Ucraina, are drept consecință reducerea popularității și a încrederii în biserică și este echivalentă cu dispariția acesteia de pe scena religioasă și socială a Moldovei”.

Anticoruptie.md a semnalat, în investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, o tendință îngrijorătoare de prigoană a preoților din localitățile Republicii Moldova, care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei declară că subiectul este unul tratat cu subiectivism de mass-media, iar reprezentanții Ministerului Culturii nu exclud că unele contracte încheiate cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove ar putea fi renegociate de la zero, cu participare mai largă.

Mihaela Cibotaru
10/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii