Alți patru judecători pleacă din sistem. Doi magistrați ai CSJ și-au retras cererile de demisie

Anticoruptie.md
13/12/2016
Foto: CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile de demisie a încă patru judecători, în cadrul ședinței de marți, 13 decembrie. De această dată este vorba de magistrați ai instanțelor de fond din țară: Vasile Negruța de la Judecătoria Orhei, Gheorghe Grib de la Judecătoria Ocnița, Olga Gangal de la Judecătoria Rezina și Constantin Ghencea de la Judecătoria Cantemir. În cadrul ședinței, președintele CSM Victor Micu a spus că, în contextul plecărilor masive din ultima perioadă, situația în cazul instanțelor de la Ocnița și Rezina este gravă. „Dar nu le putem interzice să demisioneze. Este dreptul lor”, a punctat el. 

În același timp, trei magistrați și-au retras cererile de demisie pe care le-au depus anterior. Este cazul lui Grigore Șișcanu de la Judecătoria Nisporeni și a două judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție: Iuliana Oprea și Valentina Clevadî. 

În perioada 1 ianuarie - 6 decembrie 2016 (inclusiv) au depus cereri de demisie 45 de judecători, dintre care trei judecători de la CSJ, 16 de la curțile de apel și 26 de la instanțele de fond. Doar săptămâna trecută din sistem au plecat 13 magistrați. Mai mulți din ei mărturisesc că motivul pentru care au decis să se retragă este inițiativa de revizuire a legislației de pensionare a judecătorilor. Potrivit prevederilor, magistrații ar urma să se concidieze la fel ca celelalte categorii de salariați. Mai exact, pensia unui judecător nu va mai fi calculată în mărime de 55-80% din salariul său în funcție, ci în condiții generale – aproximativ 30% din salariu când pleacă din sistem. Mai mult, judecătorii care vor demisiona sau se vor pensiona ar urma să fie lipsiți de indemnizația unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

CSM a emis un aviz negativ la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative care se referă la reformarea sistemului de pensionare, precizând că judecătorii nu sunt dispuși să accepte noile modificări. Chiar și așa, proiectul privind reforma sistemului de pensii a fost aprobat. 

Anticoruptie.md
13/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii