Sistemul judecătoresc rămâne fără alți 16 magistrați. Explicațiile judecătorilor

Victoria Dodon
06/12/2016
Adunarea generală a judecătorilor, din luna octombrie Foto: CIJM

O nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii începe cu un val de demisii. După ce în ultimele săptămâni mai mulți judecători au ales să plece din sistem, cererile altor 16 magistrați urmează să fie examinate de membrii CSM marți, 6 decembrie. Unii dintre ei susțin că au luat această decizie în urma ultimelor modificări legislative prin care pensiile judecătorilor ar urma să se micșoreze considerabil, fiindu-le majorată și vârsta de pensionare. Săptămâna trecută, Consiliul a emis un aviz negativ la proiectul de lege privind reformarea sistemului de pensionare. Unii membri ai CSM atenționează că plecarea în masă a magistraților poate provoca probleme grave în sistem. 

UPDATE 9.30 Magistrata Elena Tverdohleb de la Judecătoria Briceni și-a retras cererea de demisie, iar examinarea solicitărilor depuse de Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți și Vasile Șchiopu de la Judecătoria Ungheni a fost amânată. Ședința a durat circa 40 de minute, iar membrii CSM nu au pus nicio întrebare referitor la demisii. 

Printre cei care au înregistrat solicitări de demisie la CSM se numără cinci judecători de la Curtea de Apel Chișinău: Borislav Babenco, Victor Pruteanu, Evghenii Sanduța, Nichifor Corochii și Vladimir Brașoveanu; trei judecători de la Curtea de Apel Bălți: Vera Toma, Ana Albu și Alexandru Gheorghieș; Iuliana Oprea și Valentina Clevadî de la Curtea Supremă de Justiție și mai mulți magistrați de la instanțele de fond: Ludmila Cernei de la Judecătoria sectorului Ciocana al Capitalei, Elena Tverdohleb de la Judecătoria Briceni, Serghei Procopciuc de la Judecătoria Orhei, Dumitru Mîrzenco de la Judecătoria Strășeni, Grigore Șișcanu de la Judecătoria Nisporeni și Vasile Șchiopu de la Judecătoria Ungheni. 

În ultimele săptămâni, toate ședințele CSM încep cu examinarea chestiunilor privind cererile de demisie. În cadrul ultimei întruniri, de la 29 noiembrie, membrii Consiliului au aprobat inclusiv solicitarea colegei lor Tatiana Răducanu, judecătoare la CSJ și un critic aprig al sistemului. Mai mulți magistrați mărturisesc că motivul pentru care au decis să se retragă este inițiativa de revizuire a legislației de pensionare a judecătorilor. Potrivit prevederilor, magistrații ar urma să se concidieze la fel ca celelalte categorii de salariați. Mai exact, pensia unui judecător nu va mai fi calculată în mărime de 55-80% din salariul său în funcție, ci în condiții generale – aproximativ 30% din salariu când pleacă din sistem. Mai mult, judecătorii care vor demisiona sau se vor pensiona ar urma să fie lipsiți de indemnizația unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

La sfârșitul săptămânii trecute, CSM a emis un aviz negativ la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative care se referă la reformarea sistemului de pensionare, precizând că judecătorii nu sunt dispuși să accepte noile modificări. Chiar și așa, proiectul privind reforma sistemului de pensii a primit undă verde de la Guvern luni, 5 decembrie, și urmează să fie dezbătut în Parlament. 

Membra CSM Vera Toma admite că o astfel de reformă este necesară, dar potrivit ei, felul în care se implementează ar putea pune sistemul „pe brânci”. „Am acceptat să devin judecător în anumite condiții și am tot dreptul să beneficiez anume de acele condiții, mai ales că toată viața am avut niște restricții, tot timpul am avut un program încărcat și este pur și simplu dureros ceea ce se întâmplă. Înțeleg că sunt necesare reforme, dar ele nu trebuie făcute în așa mod și într-un timp atât de restrâns. Despre ce fel de judecător independent putem vorbi dacă el nu beneficiază de niște garanții materiale?”, ne-a spus magistrata de la Curtea de Apel Bălți.

Și Dumitru Visternicean, colegul ei în cadrul CSM, susține că reforma se desfășoară cu pași prea rapizi, iar opinia breslei nu ar fi fost luată în calcul. „Poate și s-a discutat cu diferite categorii interesate, așa cum declara prim-ministrul, dar cu exponenții puterii judecătorești nu am simțit dorința de a fi dezbătut subiectul. Noi, în calitate de membri ai CSM, nu le putem spune colegilor noștri ce anume s-a discutat, care au fost condițiile etc., pentru că pur și simplu nu ne-a pus nimeni la curent”, a comentat el pentru Anticoruptie.md.

Potrivit magistratului, starea de lucruri în breaslă este critică. „Rezerva de candidați la funcția de judecător este insuficientă, nu prea ajung oameni. Observați că pleacă persoane nu doar din primele instanțe, ci și din curțile de apel și din Curtea Supremă de Justiție, iar completarea locurilor vacante la instanțele ierarhic superioare este mai serioasă, mai complicată”, a explicat Visternicean. Întrebat dacă și el au urma să se retragă din sistem, judecătorul ne-a spus că nu exclude o astfel de posibilitate: „Dacă se face o ruptură bruscă, nu știu dacă stă cineva și analizează care ar putea fi consecințele. Noi vorbim de calitatea actului de justiție, de reforme, dar atunci când persoanele care lucrează sunt ținute într-o stare de stres și suspans, rezultatul va fi pe măsură.”

„Pleacă unii judecători cu autoritate în sistem”

În perioada 1 ianuarie - 6 decembrie 2016 (inclusiv) au depus cereri de demisie 45 judecători, dintre care 3 judecători de la CSJ, 16 judecători de la curțile de apel și 26 judecători de la judecătorii. O dată cu plecarea Tatianei Răducanu și a Verei Toma din cadrul CSM, fotoliile libere vor fi ocupate de Ion Druță (din partea CSJ) și Nina Cernat (din partea curților de apel), aleși în calitate de membri supleanți la ședința Adunării Generale a Judecătorilor din 22 noiembrie 2013. Noii membri ai Consiliului vor fi aleși în toamna anului 2017. 

Nina Cernat, fosta preşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ a Curţii Supreme de Justiţie, a ajuns în centrul unui scandal mediatic după publicarea unei anchete realizate în cadrul unui proiect desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice. Reporterii au dezvăluit în 2012 că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux din Capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară trecută de vârsta de 80 de ani. Bătrâna a cerut în instanţă despăgubiri de câteva zeci de milioane de lei de la firma ce a ridicat complexul pentru că aceasta nu a executat la timp lucrările de construcţie. Curtea de Apel Chişinău i-a acordat 25 de milioane de lei drept prejudiciu moral şi material, dar CSJ a casat hotărârea. Sesizaţi de Oleg Efrim, fostul ministru al Justiţiei, procurorii au refuzat să înceapă urmărirea penală. Ulterior, Nina Cernat și Ion Muruianu, fost președinte al CSJ, au fost transferați la Curtea de Apel Chișinău. Cei doi s-au plâns însă la CEDO

De cealaltă parte, Ion Druță se numără printre magistrații care ar fi responsabili de pronunţarea „cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris”. La mijlocul anului 2015, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a cerut să fie eliberat acordul pentru a-i urmări penal şi a-i trage la răspundere pe judecătorii Curţii Supreme de Justiţie Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî, însă CSM nu a dat curs demersului. Tot el se numără printre magistrații CSJ mustrați pentru decizia de a acorda companiei Basconslux 14 milioane de lei în dosarul Stadionului Republican. Și de această dată, ei au fost salvați de CSM. 

Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, împărtășește opinia potrivit căreia plecarea unor judecători profesioniști și cu experiență va avea un impact negativ asupra calității actului justiției. „Într-adevăr, din sistemul judecătoresc pleacă și judecători principiali, care adoptă hotărâri bine motivate și legale sau formulează opinii separate. Și așa avem probleme cu calitatea hotărârilor judecătorești, dar acum acest fapt se va simți și mai mult. Judecătorul nu se crește într-o zi, un an și nici în cinci ani, nemaivorbind de posturile vacante de la curțile de apel sau CSJ. Ceea ce va avea un impact negativ, este și plecarea unor judecători cu autoritate în sistemul judecătoresc. Nu vreau să cred că această plecare a judecătorilor cu experiență este convenabilă unora”, a declarat Ion Guzun. 

Totuși, el atenționează că, chiar dacă se vor face modificări în sistemul de pensionare, pensiile judecătorilor vor rămâne unele din cele mai mari comparativ cu cele din alte instituții de stat: „Trebuie să nu uităm că avem indemnizații sau pensii de câteva sute de lei pentru multe categorii de persoane.”

Victoria Dodon
06/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii