Ambasada SUA la Moscova îndeamnă americanii să părăsească Rusia

Julieta Saviţchi
28/09/2022

Ambasada SUA la Moscova a făcut un apel către cetățenii americani, în care îi îndeamnă să părăsească Rusia cât mai curând posibil, iar cei care intenţionează s-o viziteze, să renunţe.

Declarația a fost publicată pe site-ul oficial al Ambasadei SUA la Moscova. „Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească Rusia imediat, cât timp rămân oportunități limitate de călătorie comercială”, se arată în comunicat.

Diplomații americani au menționat că rutele terestre pentru părăsirea Federației Ruse sunt încă deschise, însă zborurile comerciale sunt foarte limitate și de multe ori este imposibil să ajungi la ele într-un timp scurt. Separat, cetățenii americani au fost îndemnați să evite orice proteste politice sau sociale și să nu fotografieze personalul de securitate la aceste evenimente. Americanilor li s-a reamintit că „dreptul la întrunire pașnică și libertatea de exprimare nu sunt garantate în Rusia”.

Motivul publicării unui astfel de recurs a fost mobilizarea temporară, iar guvernul american îşi face griji pentru oamenii care dețin cetățenia americană și rusă.

„Pe 21 septembrie, guvernul rus a început să-și mobilizeze cetățenii în forțele armate pentru a sprijini invazia Ucrainei. Rusia ar putea refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor dubli, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să-i împiedice să părăsească Rusia și să-i recruteze în serviciul militar”, se menţionează în comunicat.

 

Julieta Saviţchi
28/09/2022Follow us on Telegram

Comentarii