Anatolie Doga, fostul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, pleacă din sistemul judecătoresc

Anatolie Doga, judecător la Curtea de Apel Chişinău și fost președinte al instanței, şi-a dat demisia. Magistratul și-a motivat cererea prin faptul că vrea să iasă la pensie. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat demersul la ședi

Anticorupţie
02/09/2015

Anatolie Doga, devenit preşedinte al Curţii de Apel Chișinău în 2003 şi, repetat, în 2007, a fost suspendat din funcţie de către CSM în mai 2011, cu o lună înainte de expirarea mandatului de șef al instanței. Atunci, acesta a candidat la aceeaşi funcţie, alături de alţi şapte judecători.

Conform procedurii, Serviciului de Informații și Securitate a verificat dacă Doga este eligibil pentru a conduce în continuare instituţia şi a constatat că judecătorul nu-şi declarase toate proprietăţile. Prin urmare, SIS a dat un aviz consultativ negativ în cazul acestuia.

Atunci CSM a constatat că judecătorul Anatolie Doga “a admis comportament ce prezintă factori de risc [...], activităţi contrare intereselor funcţiei publice, exercitarea activităţilor în detrimentul Republicii Moldova, autorităţii publice în care activează, al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Consiliul l-a declarat incompatibil pe Doga cu funcţia de judecător şi a propus preşedintelui Republicii Moldova eliberarea magistratului din funcţie. El a atacat hotărârea în instanţă, iar Curtea de Apel Chișinău a dispus suspendarea hotărârii CSM. Tot atunci, colegii lui Anatolie Doga au decis să-l repună în funcţie.

În ultima declarație de avere făcută publică, cea pentru anul 2013, judecătorul a indicat a câştigat la locul de muncă 100.991 lei şi 2.130 de lei din activitatea pedagogică. De asemenea, a avut o pensie de 71.232 lei. Soţia sa, Elena Doga, a avut un venit de 92.938 lei din activitatea de farmacist. Judecătorul a mai declarat un teren agricol de 0,15 hectare, un apartament de 140 de metri pătraţi în Capitală, în valoare de peste 931.000 de lei, dar şi un garaj de 22.5 metri pătraţi. El a indicat şi un automobil de model Nissan Primera, pe care l-a cumpărat în 2006.

Anatolie Doga a candidat independent la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Anticorupţie
02/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii