Andrei Năstase, la 100 de zile de mandat: „MAI este singura instituție de drept eliberată din captivitate”

Anticoruptie.md
20/09/2019
Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase. Foto: BI

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, susține că a reușit să transforme această instituție „dintr-o structură a unui stat represiv în una care să lucreze pentru oameni”. Declarația a fost făcută vineri în cadrul prezentării un raport cu prilejul împlinirii a o sută de zile de la preluarea mandatului.

„MAI este singurul pilon instituțional al statului de drept eliberat în întregime din captivitate. Am preluat o instituție aflată sub influența politicului și devalorizată”, în care o serie de proiecte erau blocate, „inclusiv asistența financiară pentru programele UE de sprijin bugetar și misiunea înalților consilieri ai UE”, a subliniat oficialul. 

„Însă cel mai grav este faptul că între poliție și societate se crease o ruptură, iar oamenii își pierduseră încrederea în capacitatea instituției să asigure respectarea legii în R. Moldova.”

În opinia ministrului, cele mai mari realizări ale sale, de la preluarea funcției, sunt ancheta în cazul expulzării profesorilor turci, instalarea controlului la Aeroportul Internațional Chișinău, reducerea contrabandei cu țigări la frontiera de stat, remiterea către Procuratura Generală a materialelor cu privire la interceptările telefonice, desființarea Direcției a cincea în cadrul Inspectoratului Național de Investigații.  

Năstase susține că a reușit să diminueze corupția din cadrul MAI, în special după ce a examinat și a remis către Procuratura Generală materialele cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice a unor cetățeni nevinovați, precum la protejarea unor scheme de contrabandă cu chihlimbar, tutun, alcool și anabolizante tutelate de exponenți ai fostei puteri ai PDM.

De asemenea, oficialul a relevat măsurile luate împotriva celor care au contribuit „la unul dintre cele mai rușinoase episoade din trecutul recent al R. Moldova” – expulzarea profesorilor turci. „Toate acestea au fost posibile ca urmare a faptului că Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI a primit deplina libertate ca să își exercite acțiunile în spiritul unei politici de toleranță zero față de orice acte de corupție și abuz”, a explicat oficialul.

Ministrul a argumentat desființarea Direcției a cincea a Inspectoratului Național de Investigații prin faptul că aceasta se transformase „într-o structură concepută din start ca poliție politică”: „De altfel, activitățile ilegale ale acestei direcții au continuat și în perioada 8–14 iunie, după ce fuseseră învestiți în funcții noii miniștri”.

Andrei Năstase a ținut să menționeze pachetul de măsuri menite să securizeze Aeroportul Internațional Chișinău. „Poliția de Frontieră devenise în acest sector o anexă a inteselor companiei fugarului Ilan Șor, în detrimentul siguranței naționale”.

Odată cu schimbarea conducerii MAI, a subliniat ministrul, combaterea contrabandei a redevenit o prioritate la frontiera de stat a R. Moldova: „Acțiunile întreprinse de Poliția de Frontieră au efecte vizibile în ce privește penetrarea produselor de tutun pe piața din țările europene”.

În aceeași perioadă, au fost destructurate scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, care au prejudicit bugetul R. Moldova cu peste 200 milioane de lei.

Andrei Năstase a preluat funcția de ministru al Afacerilor Interne la 8 iunie curent, în condițiile unei crize politice.

Anticoruptie.md
20/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii