Andrian Candu, președintele Parlamentului, vrea să-i lase pe deputați și judecători fără imunitate

Julieta Savițchi
17/09/2015

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, se pronunţă pentru revizuirea articolelor constituţionale care garantează imunitate judecătorilor şi deputaţilor.  Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”. 

„Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea judecătorilor şi cea a deputaţilor trebuie limitată. Judecătorii trebuie să aibă imunitate doar în partea ce ţine de examinarea dosarelor care le sunt încredinţate. La fel şi cu deputaţii, aceştia trebuie să aibă imunitate doar în ceea ce ţine de activitatea lor în Parlament şi declaraţiile politice. Nu este corect să se beneficieze de imunitate când un judecător sau un deputat este prins beat la volan”, a argumentat şeful Legislativului.

Potrivit lui Andrian Candu, limitarea imunităţii judecătorilor şi parlamentarilor ar facilita eradicarea corupţiei la nivel înalt. „Procedura de ridicare a imunităţii crează impedimente în desfăşurarea urmăririi penale, în special pe cazurile de corupţie. Este un proces greoi”, a adăugat președintele Parlamentului.

Acum câteva luni, Curtea Supremă de Justiție a propus Ministrului Justiţiei să intervină cu o iniţiativă legislativă prin care să modifice Legea cu privire la statutul judecătorului. Plenul CSJ vrea astfel să reducă din garanțiile de imunitate a magistraților. Proiectul a fost remis Guvernului. 

În 2011, 36 de deputați PLDM și PL  au solicitat revizuirea normelor constituţionale referitoare la imunitate parlamentară, înaintând o iniţiativă legislativă. Proiectul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituţională, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi în Legislativ. Andrian Candu nu a fost prezent la acea ședință.

Julieta Savițchi
17/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii