ANI, despre proiectul PSRM: „Modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate”

Ilie Gulca
16/12/2020

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și-a reiterat îngrijorarea față de proiectul de lege elaborat de către cei 11 deputați socialiști prin care se propune reducerea controlului Agenției. Parlamentarii PSRM propun micșorarea termenului de verificare a averilor funcționarilor de la trei ani la un an și modificări care afectează substanțial activitatea acestei instituții. Proiectul cu pricina a fost inclus în agenda ședinței de miercuri a Parlamentului.

„Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu au fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, se menționează într-un comunicat al Autorității.

ANI a emis un aviz negativ săptămâna trecută despre acest proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate, pe moment, în derulare la ANI, inclusiv ce țin de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă.

Proiectul vine după ce unii deputați socialiști au criticat inspectorii ANI pentru că urmăresc doar membrii PSRM. Parlamentarul Bogdan Țîrdea a spus că președinta aleasă, Maia Sandu, „are control asupra ANI. Eu o să vă spun de ce. ANI a fost orientată împotriva deputaților PSRM.” Proiectul a fost elaborat de deputați  Anatolie Labuneţ, Nicolae Pascaru, Oleg Savva, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Alla Dolinţă ș.a.

Ilie Gulca
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii