ANRE a respins cererea Moldovagaz. Care este prețul admis de agenție?

Ion Chișlea
14/07/2022

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pregătește o majorare a tarifelor la gaze cum mult sub cea solicitată de Moldovagaz, care ar trebui să intervină cu o lună mai târziu decât a cerut compania fiică a Gazpromului.  

ANRE a prezentat joi pentru consultări publice proiectul de hotărâre despre majorarea tarifelor pentru gazele naturale aplicate pentru consumatorii finali. Potrivit proiectului, o mie de metri cubi de gaze ar trebui să coste 20.616 lei fără TVA, tariful urmând a fi aplicat începând cu 1 august. Cu TVA inclus, prețul ar ajunge la 22.265 de lei pentru o mie de metri cubi sau 22,26  lei pentru un metru cub.

Tariful este cu mult sub cel solicitat de SA Moldovagaz, singurul furnizor de gaze pe piață, care a solicitat cu o zi în urmă un tarif de 26.314 lei fără TVA pentru o mie de metri cubi. Dacă ar fi satisfăcută cererea concernului, prețul din facturile pentru luna iulie ar fi trebuit să ajungă la 28,42 lei pentru un metru cub de gaze (cu TVA).

Aceasta ar fi constituit o scumpire cu 62% a gazelor naturale pentru consumatorii finali la doar o lună de la scumpirea anterioară cu 32%.  

Furnizorul de gaze și-a argumentat solicitarea prin faptul că noile calcule (din iulie) privind prețul mediu al gazelor  și cotațiile petrolului ar indica pentru acest an un preț de achiziție de 838 de dolari pentru o mie de metri cubi față de cel de 770 de dolari, în baza căruia au fost calculate tarifele pentru luna iunie.

În plus, potrivit unei solicitări a Moldovagaz de acum două săptămâni, tariful nou ar trebui să acopere și devierile tarifare negative de 2,5 miliarde de lei acumulate în acest an din cauza neajustării la timp a tarifelor.

Compania a cerut examinarea tarifelor într-un termen restrâns, menționând că în august prețurile gazelor naturale pe bursele internaționale vor ajunge la 1.460 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom este calculat în baza unor formule, care diferă în sezonul cald al anului față de perioada rece. Astfel, din aprilie până în septembrie, prețul este stabilit în proporție de 70% în baza cotațiilor de piață și de 30% în baza prețurilor unui mix de produse petroliere.

Din octombrie până în martie, formula se schimbă: 70% din preț depind de prețul mixului de produse petroliere, iar 30% - de cotațiile spot (la zi) la gaze pe piețele  internaționale.

Ion Chișlea
14/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii