ANRE se opune majorării preţurilor la apă în Chişinău cu 73,8%

Anticorupţie.md
08/11/2022
Foto simbol

Autoritatea Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) refuză să dea curs solicitării Regiei Apă-Canal Chișinău privind majorarea tarifelor la apă până la 23,65 lei/m3, cu 10,04 lei/m3 sau cu 73,8% mai mult decât actualul tarif. ANRE a preîntâmpinat furnizorul să nu depășească cadrul normativ în vigoare.

ANRE susține că, în conformitate cu legislația în vigoare, tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator.

Totodată, ANRE a declarat că Regia Apă-Canal Chișinău nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea sau prestarea serviciului, în perioada anilor 2019-2021în condițiile diminuării prețurilor la energia electrică în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive în mărime de 377 de milioane de lei, iar includerea devierilor date în tarifele la apă și canalizare ar genera chiar diminuarea acestora.

Regia Apă-Canal Chișinău a justificat majorarea tarifelor pentru apă şi serviciile de canalizare prin „creșterea prețurilor la energia electrică consumată”.

Anticorupţie.md
08/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii