„ANSA nu mai acceptă bani în numerar”. Șeful ANSA, Radu Musteața, despre acțiunile menite să scoată agenția din topul instituțiilor publice cele mai afectate de corupție

Ilie Gulca
22/04/2024
Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața (în centru). Captură-video: ANSA

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața, a relatat luni, în cadrul unei conferințe de presă, acțiunile întreprinse pentru combaterea corupției în cadrul agenției aflate pe primul loc în topul instituțiilor publice la capitolul infracțiuni de corupție depistate de Centrul Național Anticorupție.  

„Persoanele care nu au trecut testul de integritate și care nu au răspuns obiectivelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au fost disponibilizate. Au fost reorganizate subdiviziunile teritoriale, rămânând zece la număr. Au fost reduse funcțiile de conducere din teritoriu, au fost centralizate anumite activități ca șefii de subdiviziuni să se axeze pe realizarea controalelor oficiale. Aceste acțiuni au dat roade în activitatea ANSA”, a spus directorul Agenției.

În același timp, șeful ANSA a vorbit despre modificările făcute în domeniul emiterii certificatelor sanitar-veterinare.

„Medicii veterinari au fost excluți din piețele agro-alimentare. Acești medici efectuau, de fapt, așa-zisa expertiză sanitar-veterinară a mărfurilor plasate pe piață în laboratoare neacreditate, expertize care nu se fac în nicio țară a UE. ANSA verifică în continuare aceste piețe în baza legii controalelor oficiale”, a spus el.

Potrivit directorului ANSA, actualmente, toate actele permisive cu titlu de autorizație se eliberează online și sunt însoțite de semnătura electronică.

„Agenții economici nu mai trebuie să stea la rând pentru a le obține. La fel, a fost creat pentru prima dată conceptul informațional e-ANSA, care urmează încă să fie dezvoltat. S-a renunțat la banii în numerar. ANSA nu mai acceptă bani în numerar, doar transferuri.”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor s-a plasat pe primul loc în topul instituțiilor publice la capitolul infracțiuni de corupție depistate de Centrul Național Anticorupție (CNA) conform unui raport pentru 2023 al acestei structuri prezentat recent Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Ilie Gulca
22/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii