ANSP confirmă că la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău este focar de infecție cu coronavirus

Irina Odobescu
26/06/2020
Colaj: CIJM

După ce joi administrația Spitalului Clinic Municipal Sfânta Treime din Capitală a negat că în instituție ar exista un focar de infecție cu noul tip de coronavirus în rândul lucrătorilor medicali, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, a confirmat, la solicitarea reporterilor Anticoruptie.md, că în spital sunt înregistrate multiple cazuri de infectare a lucrătorilor medicali. Cel puțin 10 cadre medicale ar fi infectate, potrivit unor surse din interiorul instituției.  

„Este adevărat că la IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime sunt înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire, atât în rândul lucrătorilor medicali, cât și în rândul personalului auxiliar din această instituție. Fiind o instituție specifică în municipiul Chișinău, aici vin mai multe persoane ale străzii, care se internează în secția de Toxicologie și nu au un statut clar. Au fost cazuri când oamenii străzii au fost importatorii virusului în instituție. În al doilea rând, aici sunt secții cu profil Pneumonii și pacienții vin din tot municipiul Chișinău. Aici se internează pacienți cu altă patologie și prin coincidență face și infecția COVID-19”, a declarat Nicolae Furtună. 

Amintim că un grup de lucrători medicali de la IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime a făcut o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md, în care au scris despre un focar de infecție din cadrul instituției și că administrația ar refuza să facă teste la COVID-19. Medicii spun că ar fi cel puțin 10 persoane confirmate pozitiv la infecția cu coronavirus, între care 4 medici, 4 asistenți medicali și 2 infirmiere. De cealaltă parte, administrația neagă afirmațiile. Galina Alcaz, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Sfânta Treime a subliniat că nu se face testarea în masă a lucrătorilor medicali, pentru că se ține cont de regulamentul impus de Ministerul Sănătății. „Regulamentul stipulează clar necesitatea testării persoanelor care au semne clinice. Nu sunt semne clinice, nu se testează. Nu este adevărat că medicii testați pozitiv nu au fost puși în carantină, cu certitudine spunem asta”. 

Raportul săptămânal al MSMPS arată că până în prezent, 2.348 de lucrători medicali s-au infecatat cu COVID-19, dintre care 621 de medici, 1.049 de asistenți medicali, 484 de infirmieri și 194 de persoane din rândul persoanlului auxiliar. 71 % din cadrele medicale infectate s-au însănătoșit și au revenit la muncă. 

Irina Odobescu
26/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii