Medici din cadrul Spitalului Sfânta Treime acuză administrația că ar refuza să testeze lucrătorii medicali. Conducerea instituției respinge acuzațiile

Anticoruptie.md
25/06/2020

„La Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime din Capitală ar exista un focar de infecție, iar administrația instituției ar refuza să testeze lucrătorii medicali”. Cel puțin asta afirmă un grup de angajați ai spitalului într-o sesizare pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. De partea cealaltă, reprezentanții instituției medicale neagă că ar exista un focar de infecție în spital și spun că medicii sunt testați doar dacă prezintă simptome.

În sesizarea postată pe portalul nostru un grup de angajați ai Spitalului Sfânta Treime din Chișinău spun că în instituție ar exista focar de infecție, în special în secția de reanimare. „Săptămâna trecută un medic și trei asistenți au fost testați pozitiv. Acum alți câțiva lucrători medicali, cu febră, așteaptă rezultatele testului. Administrația zice că „îi pare rău”, dar nu are de gând să testeze angajații, și nici să-i pună în carantină. La alte spitale, angajații sunt testați o dată la două săptămâni, dar la Spitalul „Sfânta Treime” nu vor să cheltuie din buget, deși de mai multe ori angajații au cerut să se facă teste”, se mai arată în sesizare.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Galina Alcaz, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Sfânta Treime a negat că ar exista focar de infecție în instituția medicală, dar și că administrația refuză să plaseze în carantină lucrătorii medicali testați pozitiv. „Am avut acum câteva luni câteva cazuri, iar acești medici au fost izolați. Acum nu există niciun focar. Lucrătorii medicali se testează atunci când există simptome clinice. Dacă nu există, nu se testează. Dacă a fost vreun caz în această perioadă, orice situație a fost declarată la Minister. Dacă au fost testați pozitiv lucrătorii medicali, aceștia s-au tratat și au revenit la muncă, dar nu au fost așa de multe cazuri”, ne-a declarat Galina Alcaz. 

Ea a subliniat că nu se face testarea în masă a lucrătorilor medicali, pentru că se ține cont de regulamentul impus de Ministerul Sănătății. „Regulamentul stipulează clar necesitatea testării persoanelor care au semne clinice. Nu sunt semne clinice, nu se testează. Nu este adevărat că medicii testați pozitiv nu au fost puși în carantină, cu certitudine spunem asta”. 

Purtătoarea de cuvânt susține că angajații spitalului sunt suficient de bine echipați pentru a se proteja de infecție. „Cu strictețe s-a monitorizat ca lucrătorii medicali să aibă echiparea corespunzătoare ca să se protejeze. Administrația are în continuare grijă să existe echipamentul necesar pentru ca medici să fie protejați. Lucrătorii medicali sunt echipați cu măști, combinezoane, dar și celelte aspecte sunt ținute sub control. Permanent sunt dezinfectate holurile. În această perioadă administrația se îngrijește de pacienții spitalizați. Nu se permit vizitele în saloane. Infermiera are grijă să preia coletele de la rude și să le transmită pacienților”, a mai menționat Galina Alcaz.

Anticoruptie.md
25/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii