APCE ar putea propune recunoașterea regiunii transnistrene drept teritoriu ocupat de Federația Rusă

Ion Chișlea
15/03/2022

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ar putea să examineze o rezoluţie în care este prevăzută recunoașterea agresiunii armate ruse împotriva Republicii Moldova, în 1992, precum și ocuparea regiunii transnistrene de către Rusia. Ingormaţia se regăseşte pe portalul ucrainean Evropeiskaia Pravda.

Publicația afirmă APCE a pregătit  un proiect de rezoluţie privind inițierea excluderii definitive a Rusiei din Consiliul Europei, care va fi supus votului marți seara. Printre amendamentele la proiect se regăseşte şi unul care se referă la  Transnistria.

Membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia au propus adunării recunoașterea oficială a ocupației ruse a unei părți a Republicii Moldova. „Federația Rusă a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii sale transnistrene”, se menţionează în proiectul de decizie.

Potrivit publicaţiei ucrainene, amendamentu a fost adoptat în unanimitate la o şedinţă prealabilă, ceea ce înseamnă că va fi inclus cu siguranță în textul final.

Aceasta ar putea fi prima recunoaștere oficială a Transnistriei ca „teritoriu ocupat” la nivel internaţional. Până acum, Consiliul Europei a vorbit despre teritoriul „sub controlul efectiv al Federației Ruse”, chiar și acesta fiind considerat un limbaj dur. Documentele CE și ale altor organizații internţionale evitau în general formulări despre statutul regiunii transnistrene.

Reprezentanții Republicii Moldova nu au devenit coautori ai amendamentului, însă nu s-au opus recunoașterii ocupației. Amintim că Transnistria a cerut recent „recunoașterea independenței” față de Republica Moldova.

 

Ion Chișlea
15/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii