Aproape 5 lei pentru un killowat. Cu cât s-ar putea scumpi energia electrică

Julieta Saviţchi
02/11/2022
Foto simbol

Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea prețurilor la energia electrică cu un leu şi 74 de bani pentru un killowat, fără TVA.

Dacă ANRE va admite solicitarea, preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi de 4,89 de lei/kWh, fără TVA.

ANRE a anunţat că va examina, miercuri, în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare.

„În aceste condiții, S.A. „Energocom”, entitatea desemnată cu obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice, va fi nevoită să acopere acest deficit prin achiziții de pe platformele bursiere din România, prețul energiei electrice achiziționate fiind la nivelul pieței europene. Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare”, se arată în comunicatul ANRE.

Ultimele majorări ale tarifelor la energia electrică au avut loc la 12 octombrie. Clienţii furnizorului Premier Energy achită pentru curent 3,15 lei pentru un killowat, faţă de este 2,64 lei. Solicitarea furnizorului prevedea o majorare până la 3,24 lei/kWh.

Şi consumatorii S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” plătesc de atunci mai mult pentru energia electrică. ANRE a aprobat un tarif de 3,21 lei/kWh. Tariful de până acum pentru consumatorii FFE Nord era de 2,86 lei/kWh, iar furnizorul a cerut  să fie majorat până la 3,76 lei/kWh.


 

Julieta Saviţchi
02/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii