Argumentele Preşedinţiei privind refuzul de a prelungi mandatele celor 13 judecători. Ce spune unul din magistraţii vizaţi

Julieta Saviţchi
02/06/2022
Foto simbol

Preşedinta Maia Sandu a refuzat să prelungească mandatele celor 13 judecători până la atingerea plafonului de vârstă pe motiv că „nu răspund dezideratelor de integritate şi reputaţie ireproşabilă, imaginea lor fiind afectată de carenţe etice şi deontologice”. Această explicaţie se găseşte în scrisoarea semnată de Maia Sandu la adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În document se menţionează că s-a tras concluzia respectivă din „informaţia documentată de care dispune pe moment instituţia prezidenţială, inclusiv aprecierea informaţiilor din presa de investigaţie”.

Astfel, Preşedinţia a constatat „în urma examinării declaraţiilor de avere” că judecătorii Victoria Hadîrcă, Silivia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Dragoş Crigan, Olga Ionaşcu, Veaceslav Martînenco, Victoria Sanduţa, Serafim Vasilache şi Angela Vasilenco deţin proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile care „relevă discrepanţe vădite între venitul oficial şi cheltuielile înregistrate pentru obţinerea acestor bunuri, fapt ce indică bănuiala obţinerii unor vemituri dubioase”.

Judecătorilor Silvia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Marcel Gandraburi şi Angela Vasilenco li se incriminează că au adoptat hotărâri dubioase „ce creează suspiciuni de părtinire şi executare a unor ordine din zona politicului, care au dus implicit la favorizarea unor actori politici”.

Şefa statului a ridicat problema integrităţii magistraţilor Victoria Hadârcă, Serafim Vasilache şi Iurie Movilă pentru că au fost vizaţi în dosare penale.

Referindu-se la judecătoarea Olga Ionaşco, şefa statului menţionează că aceasta a fost sancţionată disciplinar de mai multe ori, iar la 22 aprilie 2022 CSM a decis ca aceasta să fie eliberată din funcţie.

Solicitat de portalul Anticorupţie.md, Serafim Vasilache a declarat că a intrat în posesia bunurilor imobile câţiva ani înainte ca să ajungă judecător şi a profesat o perioadă avocatura. Magistratul a mai indicat în anul curent că el şi sora sa au primit donaţie de la tatăl lor casa bunicului, regretatul scriitor Vasile Vasilache.

Referindu-se la faptul că a figurat într-un dosar penal, judecătorul ne-a comunicat că este vorba despre un accident rutier din 2011.

„O femeie a fost traumată uşor la mână şi poliţia a pornit iniţial dosar penal. Ulterior, cazul a fost recalificat în dosar contravenţional. Am achitat amenda şi despăgubirile solicitate de victimă. Când am fost numit judecător pentru perioada de cinci ani, toate aceste circumstanţe au fost verificate şi nu au fost considerate ca impediment pentru a-mi exercita mandatul”, a spus Vasilache.

Soarta celor 13 judecători urmează să fie decisă de către Consiliul Superior al Magistraturii, care are dreptul să îi propună repetat pe candidaţii respinşi, iar şefa statului nu mai are dreptul să îi respingă.

Julieta Saviţchi
02/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii