Asistenţă fără precedent pentru depăşirea crizei energetice în Moldova. Ce sume se vehiculează

Anticorupţie.md
21/11/2022
gov.md

Oficiali şi conducători din 45 de țări şi instituţii europene se întrunesc luni la Paris pentru a decide asupra asistenţei financiare acordată Republicii Moldova pentru depăşirea crizei energetice. La conferinţele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, care au avut loc la Berlin şi Bucureşti, s-au făcut promisiuni de asistenţă financiară în sumă de 1,3 mlrd de euro.

Participanţii la cea de a treia conferinţă organizată în cadrul Platformei pentru susţinerea Republicii Moldova urmează să se decidă alocarea urgentă a banilor pentru Republica Moldova, în timp ce cresc temerile că criza energetică ar putea fi aprofundată şi mai mult în prag de iarnă din cauta conflictului din Ucraina.

Participanţii la conferinţă au menţionat vulnerabilitatea Repubşicii Moldova din cauza dependenţei energetice faţă de Rusia, care a redus livrările de gaze naturale către ţara noastră cu aproximativ 40%, ceea ce afectează capacitatea sa de a furniza suficientă energie electrică populației.

"Republica Moldova este direct afectată, deoarece depinde de livrările de energie rusești și este o țară care are o parte din teritoriu controlată de soldații ruși, deci este deosebit de vulnerabilă", a declarat un diplomat francez în cadrul unui briefing.

Ajutorul urmează să fie folosit pentru a susține bugetul și aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum și cheltuielilee pentru găzduirea refugiaţilor ucraineni.

La conferinţă participă şi preşedinta Maia Sandu.

 

Anticorupţie.md
21/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii