Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”, solidară cu magistrata Marina Curtiș, împotriva tratamentului discriminatoriu

Irina Odobescu
23/07/2020

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” s-a solidarizat cu demersul magistratei Marina Curtiș, care solicită revocarea judecătorilor Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) Mariana Timotin, Nina Cernat și Anatol Pahopol, pentru aplicarea tratamentului discriminatoriu. Membrii organizației califică „rușinos și condamnabil” un asemenea tratament din partea celor care dețin statutul de judecător și nu realizează că transferul de la o instanță la alta de același nivel nu este o promovare.

„Odată ce judecătorul a trecut concursul și a fost numit în funcție în orice instanță a R. Moldova, este obligat să corespundă tuturor cerințelor obligatorii, fie la Cahul, Ungheni, Edineț, fie la Chișinău. […] Transferul trebuie apreciat în baza necesităților de transport, acomodare, circumstanțe personale ale judecătorului și numărul de locuri vacante într-o instanță sau alta”, se menționează într-un comunicat al organizației.

Conform unei declarații publice făcute de judecătoare Marina Curtiș, la 30 iunie curent, plenul CSM a organizat concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în mai multe instanțe judecătorești. Judecătoarea susține că, în cadrul acestei ședințe, unii membri ai CSM i-au pus întrebări discriminatorii. Drept consecință, magistrata a solicitat scuze publice și tragerea la răspundere a judecătorilor care au admis această ilegalitate.  

La 9 iulie 2020 și 22 iulie, judecătoarea Curtiș a solicitat printr-o cerere să fie invitată la ședința CSM pentru a pune în discuție această declarație. Președintele interimar al CSM, Anatol Paholopol, examinând de sine stătător această cerere, a preferat să expedieze, la 20 iulie 2020, un răspuns judecătoarei prin care a menționat că atât el, cât și ceilalți membri au avut un comportament normal și nu au pentru ce îi cere scuze.

Relevăm că, la 30 iunie curent, CSM a respins pentru a doua oară transferul magistratei Judecătoriei Cahul, sediul Taraclia, Marina Curtiș, mamă a cinci copii, la o judecătorie din apropierea domiciliului, în municipiul Chișinău. Magistrata face naveta pe banii ei de la Chișinău la Taraclia.  

Irina Odobescu
23/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii