Atac „diplomatic” continuu al Kremlinului asupra Republicii Moldova: Chişinăul, acuzat că nu dă curs invitaţiilor liderului separatist de la Tiraspol

Julieta Saviţchi
06/09/2022
Lavrov şi Zaharova Foto: TASS

Reprezentanţii Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse acuză guvernarea de la Chişinău că ignoră invitaţiile liderului separatist de la Tiraspol de a se aşeza la masa negocierilor. Funcţionarii instituţiei ruse ameninţă că politica externă a Chişinăului ar putea provoca un conflict armat în regiunea transnistreană.

Vitali Treapițîn, reprezentantul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, a declarat într-un interviu, publicat marţi de agenţia pro-Kremlin, RIA Novosti, că există pericolul escaladării în Transnistria, atât Chișinăul, cât și Tiraspolul înțeleg acest lucru, „dar este important ca și actorii externi să-și dea seama de acest lucru”.

Treapiţîn a mai vorbit despre posibila militarizare a Moldovei și apropierea acesteia de NATOși a avertizat asupra consecințelor dacă soluționarea problemei transnistrene se va face „prin mijloace armate”.

Diplomatul rus a îndemnat Chişinăul să dea curs invitaţiei lui Vadim Krasnoselski: „În ceea ce privește modul de a evita o dezvoltare negativă a evenimentelor, principalul mijloc este un dialog fructuos. Tocmai aceasta vizează noul apel al Tiraspolului către Chișinău de a se așeza la masa de negocieri, pentru o soluționare cuprinzătoare a problemei transnistrene. Din nefericire, speranțele că de data aceasta reacția părții moldovenești va fi constructivă, din nou nu au fost justificate”.
Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat guvernarea de la Chişinău că nu se aşează la masa de negocieri cu administraţia separatistă de la Tiraspol. „Nu trebuie să așteptăm un progres în procesul de reglementare a conflictului transnistrean atâta timp, cât Chișinăul nu își va schimba abordarea privind negocierile cu Tiraspolul. Impasul în procesul de reglementare a conflictului transnistrean se explică prin altceva, și anume, prin nedorința Chișinăului, sub diverse pretexte, de a răspunde pozitiv solicitărilor repetate ale Tiraspolului de a începe negocierile... Fără o schimbare a acestei abordări, nu putem să ne așteptăm la un progres în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, a declarat Zaharova, citază de agenţia TASS.

Amintim că, la finele lunii trecute, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apostrofat autoritățile Republicii Moldova că nu ar accepta dialogul cu pretinsul lider de la Tiraspol, situația din regiune s-ar fi complicat, iar etnicii ruși ar fi strâmtorați.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declarațiile lui Lavrov ca fiind tentative de destabilizare și manipulare.

„Rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică, domnul Lavrov știe, pentru că am discutat în formatul 5+2. Repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care vor să destabilizeze situația în Republica Moldova”, a comentat șefa statului pentru ProTV Chișinău.

Declarațiile lui Serghei Lavrov au fost comentate și de ministrul de Externe, Nicu Popescu. Oficialul l-a convocat, săptămâna trecută, pe însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse la Chișinău „pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților de la Chișinău”.

„Legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului, iar vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice”, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe emis după discuții.


 

Julieta Saviţchi
06/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii