ANI s-a autosesizat în urma unei anchete a CIJM, în care au fost radiografiate averile tuturor procurorilor

Irina Odobescu
23/06/2021
Colaj: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat în urma unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice în care au fost radiografiate averile tuturor procurorilor. Investigația „Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude a scos în vileag că nu mai puţin de 170 de acuzatori de stat, dintre cei aproape 700, au indicat anul trecut cadouri generoase.

„Am analizat atent informațiile publicate în investigație și în această după-amiaza a fost semnată o sesizare din oficiu. Conform procedurilor, autosesizarea va fi distribuită Inspectoratului de Integritate al ANI și, până la 15 zile, inspectorii de integritate vor examina cele descrise. Dacă vor apărea bănuieli rezonabile pe anumite cazuri sau nume, se va decide inițierea controalelor. ANI va reveni cu detalii”, a comunicat Maria Dastic, ofițer de presă de la ANI, pentru Anticoruptie.md.

Experții subliniază că, deși donațiile nu sunt ilegale, anume demnitarii din justiție beneficiază din plin și frecvent de acestea. Apropiații procurorilor sunt generoși cu ocazii, dar și fără ocazii.

Potrivit Liliei Ioniță, expertă la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, eforturile ANI de identificare a procurorilor ale căror bunuri au o valoare ce depășește veniturile dobândite sunt insuficiente.

Irina Odobescu
23/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii