Autoritățile de la Chișinău au apostilat 500 de diplome emise de Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol

Ilie Gulca
03/08/2022
Universitatea „T.G. Şevcenco” din Tiraspol

Biroul Politici de Reintegrare informează despre apostilarea a 500 de diplome de la aplicarea deciziei din 2017 privind mecanismul de apostilare a diplomelor de model neutru emise de  Universitatea „Taras Șevcenko” din or. Tiraspol.

Cele mai solicitate destinații, precizează sursa citată, au fost Italia (102), SUA (72), Bulgaria (52), Israel (46), Polonia (46), Franța (32) ș.a.

Studenții din regiunea transnistreană au descoperit oportunități de studii în multe alte țări din spațiul Uniunii Europene, precum: România, Spania, Olanda, Irlanda, Austria, Belgia etc.

„Această imagine relevă atractivitatea sporită a beneficiilor și a studiilor de înaltă calitate oferite de Republica Moldova și partenerii internaționali ai acesteia, încadrată în logica politicilor de reintegrare a țării, dar și implementarea neîntreruptă a angajamentelor agreate în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se menționează în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.

Într-un raport despre activitatea Biroului pentru anul 2019, se accentua necesitatea păstrării și respectării mecanismului agreat prin Decizia protocolară din 25.11.2017.

„În plus, Germania și-a manifestat rezerve față de diplomele emise pe întreg teritoriul R. Moldova. În perioada 28.03.2018- 29.01.2020, au fost apostilate 354 diplome eliberate de Universitatea „T.G. Şevcenco” din Tiraspol după cum urmează: Italia - 83, SUA - 50, Bulgaria -43, Polonia - 26, Franța - 26, Israel - 24, Marea Britanie - 15, Spania - 15, Austria - 13, Olanda-11, Slovenia-10 etc.”, se menționa în același raport.

Apostilarea diplomelor emise de Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol reprezintă una dintre cele opt subiect incluse în așa-numitul pachet „Berlin Plus”, configurat prin deciziile protocolare semnate la 25 noiembrie 2017 la Bender, de către reprezentanții Chișinăului și a autorităților de la Tiraspol.

Celelalte șapte subiecte sunt accesul autovehiculelor înregistrate în stânga Nistrului în spațiul rutier internațional, protejarea resurselor naturale din râul Nistru, schimbul de date

privind dosarele penale, reglementarea telecomunicațiilor dintre cele două maluri, problema terenurilor agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului și asigurarea liberei circulații, inclusiv prin redeschiderea podului Gura-Bâcului-Bâcioc.

Ilie Gulca
03/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii