Autoritățile tatonează posibilitatea deblocării exportului de făină, dar nu și a grâului: Nu există estimări exacte privind recolta și rezervele

Ion Chișlea
21/06/2022
Vasile Șarban, Secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Exportul grâului rămâne restricționat până va exista o estimare exactă a recoltei de grâu, dar și a rezervelor actuale din silozuri. Comisia pentru Situații Excepționale va examina la următoarea ședință deblocarea exporturilor de făină, interzise de rând cu cele de grâu la începutul războiului din Ucraina. 

„Ca să nu stopăm și făina, și grâul. Avem o capacitate anuală de producție a făinii de 102 - 106.000 tone. Putem produce făină și a exporta, pentru a ridica valoarea exportului. După asta va fi deblocat și exportul de grâu. Dar trebuie să avem certitudinea că vom avea suficient grâu”, a menționat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban în cadrul unei dezbateri la subiectul exportului de grâne,organizată de AmCham Moldova.

Problema ridicării restricției pentru exportul de grâu ține de lipsa unor date statistice exacte părivind rezervele existente de grâu și recolta viitoare. Autoritățile nu știu exact cât grâu mai este în hambare și cât va fi recoltat pentru a vedea cât poate fi exportat ca să nu fie afectată securitatea alimentară a statului.

„Ne dăm foarte bine seama că trebuie să deblocăm exportul de cereale dar ne împiedică anumite lucruri. Este cifra statistică. Nu în toate raioanele există specialiști, responsabili pe domeniul agricol, care pot face o estimare cât de cât exactă a recoltei viitoare. Avem nevoie de cifre clare privind recolta din acest an. Pentru moment estimările sunt de circa 900.000 de tone. Însă trebuie să luăm în calcul situația agroclimaterică destul de sumbră în partea de centru și de sud a Republicii Moldova, care ne dă peste cap estimările și opțiunile”, spune Șarban.

Oficialul nu a dat vreun indiciu privind data când vor fi deblocate exporturile.

”Agricultorii știu foarte bine că vorbim despre recoltă nu atunci când facem o estimare, dar atunci când o avem depozitată în hambare. Nu zic că vom debloca exportul atunci când recolta va fi depozitată în hambare. Așteptăm acum niște cifre   pentru ca să venim cu argumente către Comisia pentru Situații Excepționale ca să luăm niște decizii corecte”, spune el.  

Potrivit lui Șarban, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate oficial capacități de stocare de 750.000 de tone. Aici sunt depozitate, pentru moment circa 735.000 tone de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui. Însă există silozuri, hambare și depozite mai mici, care nu sunt luate în calcul în această statistică.

Ion Chișlea
21/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii