Autorul planului de federalizare a Moldovei, felicitat de Igor Dodon: „A adus o contribuţie uriaşă la dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse”

Julieta Saviţchi
07/11/2022
Facebook

Ex-preşedintele Igor Dodon l-a felicitat cu ziua de naştere pe şeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, autorul planului de federalizare a Moldovei, respins de fostul preşedinte Vladimir Voronin. În mesajul de felicitare, Dodon i-a adus laude lui Kozak pentru „contribuţia uriaţă la dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse”.

„Îl felicit cordial pe șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitrii Kozak, cu ocazia zilei de naștere. Dmitrii Nikolaevici este un adevărat profesionist în domeniul său. A adus o contribuție uriașă la dezvoltarea și consolidarea relațiilor bilaterale moldo-ruse, a contribuit la menținerea parteneriatului strategic dintre Moldova și Rusia, la activarea relaţiilor prieteneşti istorice dintre popoarele noastre. Îi doresc sincer lui Dmitri Nikolaevici multă sănătate și succes în activitățile profesionale”, a scris fostul șef de stat pe pagina sa de Facebook.

„Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”,numit după inițiatorul său Dmitri Kozak, a fost o propunere din 2003 ce viza o soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani, până în 2023.

În memorandum se propunea între altele crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională. Toate legile trebuiau însă consimțite de senat, a cărui repartizare era disproporționată în raport repartizarea populației pe teritorii: 13 senatori aleși de camera inferioară federală, 9 de Transnistria și 4 de Găgăuzia.

Demonstrații mari împotriva memorandumului Kozak au avut loc la Chișinău în zilele de după publicarea propunerii ruse. Conducerea Republicii Moldova a refuzat să semneze memorandumul fără o coordonare cu organizațiile europene. Vizita președintelui Putin în Moldova a fost anulată. Mai târziu, în 2005, președintele Vladimir Voronin a făcut o declarație cu privire la respingerea „Memorandumului din 2003” ca fiind în contradicție cu Constituția Republicii Moldova.

Julieta Saviţchi
07/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii