Avaria de la Termoelectrica. Cine sunt membrii Comisiei de anchetă

Viorica Mija
03/12/2022
Sursa. chisinau.md

Agenția Proprietății Publice a constituit Comisia externă de expertiză pentru a identifica cauzele care au dus la oprirea în regim de avarie a blocului 3 de la Termoelectrica. Compusă din 12 membri, aceasta ar trebui să-și prezinte raportul pe parcursul săptămânii viitoare.

Din comisie fac parte atât reprezentanți ai Guvernului și Termoelectrica, cât și experți independenți. Jumătate din numărul total al membrilor desemnați să resolve enigma opririi blocului sunt profesori universitari.

Lista integrală a fost făcută publică de vicepremierul Andrei Spînu:

Constantin Borosan, secretar de stat în domeniul energeticii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Președintele Comisiei

Victor Parlicov, expert în domeniul energetic, societatea civilă

Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic, societatea civilă

Chicu Sergiu, șef adjunct Direcția contencios și control al legalității, Agenția Proprietății Publice

Balan Victor, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova

Braga Dumitru, doctor, lector, șef Departament Energetică, Universitatea Tehnică din Moldova

Cernei Mihail, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova, ex-director S.A.”Termocom”

Guțu Aurel, doctor conferențiar, Universitatea Tehnică din Moldova

Dobrea Ina, lector universitar, Universitatea Tehnică din Moldova

Golovanov Nicolae, profesor, Facultatea Energetică, Universitatea Politehnică București

Vasile Nemțan, șef adjunct automatică și verificări, S.A.” CET Nord”

Oboznîi Denis, șef adjunct serviciu în alte ramuri, Serviciul juridic S.A.”Termoelectrica”, secretarul Comisiei.

Pe lângă comisia externă, avaria de la Termoelectrica este analizată de un grup intern  de anchetă. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că experții companiei au estimat relansarea  blocului avariat nu mai târziu de 20 decembrie.

Generatorul de la blocul energetic 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparaţie capitală. Partidul Platforma DA a depus un denunț la Procuratura Generală privind investigarea modului în care compania Horus a obținut dreptul de a repara blocul energetic 3 al întreprinderii Termoelectrica. Din cauza defecțiunii, volumele de energie pe care nu le mai poate asigura Moldelectrica sunt procurate la un preț mediu mai mare.

Oameni legii au pornit două dosare penale privind corectitudinea licitaţiilor câștigate de compania Horus SRL, partenera unei firme ruseşti aflată sub sancţiuni internaţionale, pentru reparaţia turbinei de la Termoelectrica. 

Viorica Mija
03/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii