Averea lui Tudor Copaci, propus la funcţia de director al ANRE: apartamente de un milion de lei, conturi pline şi afaceri prospere

Anastasia Nani
15/02/2017
Tudor Copaci. Foto: Agora.md

Tudor Copaci, actualul director al Agenției Proprietății Publice, va fi propus Parlamentului la funcţia de director al Consiliului de administrare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Demnitarul a fost desemnat câştigător în urma unui concurs închis, în care s-au înscris 12 persoane, deşi anterior reprezentanți ai societății civile și experți în energetică au solicitat Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului audierea candidaţilor în şedinţe deschise. 

Potrivit lui Ştefan Creangă, preşedintel Comisiei, Tudor Copaci a obţinut cel mai bun rezultat - 821 de puncte. Dacă va fi acceptat de Parlament, demnitarul ar putea avea un salariu lunar de circa 60.000 de lei. „Mie îmi place salariul pe care îl am la agenția la care lucrez (Agenția Proprietății Publice - n.r.). Este mai mic, dar și responsabilitățile sunt mai mici”, a declarat el.

De-a lungul anilor, demnitarul a ocupat mai multe funcţii în structurile de stat, printre care şi ca de viceministru al Economiei. În septembrie 2016, Tudor Copaci a fost demis din funcţia de secretar general al Guvernului, devenind ulterior director al Agenției Proprietății Publice. În calitate de preşedinte al organizației PD Suburbii, el s-a implicat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. De exemplu, cu doar câteva zile înainte de primul tur, Tudor Copaci a mers în vizită la Centrul de Sănătate din orașul Sângera unde l-a promovat pe Marian Lupu.   

Potrivit ultimei declaraţii de avere, cea pentru anul 2015, familia demnitarului are în proprietate două apartamente. Primul a fost cumpărat în anul 2000, are o suprafaţă de aproape 69 de metri pătraţi şi ar valora peste 550.000 de lei. Cel de-al doilea a fost cumpărat în 2011, are o suprafaţă de 55 de metri pătraţi şi ar costa peste 440.000 de lei. Familia lui Tudor Copaci mai deţine şi două garaje care valorează în total circa 150.000 de lei. 

Potrivit declaraţiei de avere, demnitarul are două maşini. Cea mai nouă este de model Mitsubishi Pajero, fiind fabricată şi cumpărată în 2009 cu 270.000 de lei. Cealaltă a fost fabricată în 1990, dar cumpărată în 2012 cu 22.000 de lei.  

Familia lui Tudor Copaci deţine un teren intravilan cu o suprafaţă de 0,1 hectare, care i-a fost alocat în 2006. La capitolul „Active financiare”, demnitarul a indicat patru conturi de depozit în care, în 2015, păstra 640.000 de lei şi circa 120.000 de euro. Tot atunci a declarat mai multe conturi curente în lei. Astfel, în 2015, familia Copaci a ridicat dobânzi de circa 142.000 de lei. 

Pe parcursul anului 2015, pe când a deţinut funcţia de viceministru al Economiei, Tudor Copaci a avut un salariu de circa 125.000 de lei. Tot atunci, fiind reprezentant al statului în organele de conducere ale unor societăți pe acțiuni, a câştigat peste 500.000 de lei. Soţia lui, profesoară la liceul privat „Prometeu” - 88.000 de lei. 

Fostul viceministru al Economiei este unul dintre acţionarii minoritari ai SA Ipteh. El deţine 0,456% din acţiunile firmei. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2013, Tudor Copaci a indicat că SA Ipteh i-a adus dividende în valoare de peste 115.000 de lei. Totodată, el mai deţine o cotă de participare de 20% în cadrul Întreprinderii Mixte Osmanli Company SRL, firmă care, potrivit bazelor de date deschise, are printre genurile de activitate comerţul cu ridicata al cartofilor, legumelor şi fructelor, al îmbrăcămintei şi încălţămintei sau al articolelor electrice de uz casnic etc. 

Anterior, Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, a declarat că numirea lui Tudor Copaci la funcția de director al Agenției Proprietății Publice este un exemplu clar de „meritocrație marca PD”. În septembrie 2016, ea a amintit într-o postare pe pagina sa de Facebook că demnitarul a mai deținut această funcție în perioada 2009 - 2013, iar atunci instituţia a vândut un teren de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt la un preț simbolic de doar 319.453 de lei. Peste câteva luni, cumpărătorul a gajat terenul respectiv unei bănci comerciale la un preț de 100 de ori mai mare, adică cu 1,8 milioane de euro.

Anastasia Nani
15/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii