Averile oligarhilor fugari sunt amenințate. Parlamentul a adoptat legea care permite condamnarea „personajelor arhicunoscute” și confiscarea bunurilor infracționale  

Ilie Gulca
14/07/2022
Fugarii Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor. Colaj: Anticoruptie.md

Parlamentul a votat, joi, în lectura a doua inițiativa Ministerului Justiției despre condamnarea în absență, lege care oferă organelor de drept instrumentele necesare să obțină condamnarea în instanțe a celor care au furat de la cetățeni și confiscarea averii acestora.

Proiectul de lege prevede posibilitatea judecării în lipsă a persoanelor fugite în străinătate și care se eschivează de la răspunderea în fața legii sau de la urmărirea penală.

„Astfel, va fi posibilă deblocarea dosarelor penale care, ani de zile, nu pot fi instrumentate și finalizate din cauză că persoanele vizate ignoră, intenționat și abuziv, acțiunile organelor de drept. Multe dintre aceste personaje arhicunoscute, asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, și-au găsit refugiul în diferite țări și continuă să trăiască în condiții de lux”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

„Asta în timp ce procurorii și judecătorii așteaptă ca acestea să se prezinte în instanță pentru a finaliza examinarea cauzelor, iar cetățenii așteaptă pedepsirea lor și confiscarea bunurilor adunate ilegal. Este de la sine înțeles că aceste persoane nu se vor prezenta benevol în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată”, a adăugat el.

Mai mult, după adoptarea acestei legi, cei fugiți nu numai că vor judecați în lipsă, dar va fi posibilă recuperea bunurilor și valorificarea lor în vederea recuperării prejudiciului provocat statului.

„De aceea, am venit cu propunerea de a ajusta cadrul normativ astfel încât, în anumite situații, să fie posibilă instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, precum și confiscarea bunurilor, dacă această măsură va fi prevăzută în sentința de condamnare”, mai spus Litvinenco.

Personaje precum condamnatul în primă instanță în „furtul miliardului”, Ilan Șor (Tel Aviv), oligarhul fugar Vlad Pahotniuc (Ciprul de Nord), precum și Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc sau Constantin Botnari (Londra) se sustrag acțiunilor penale îndreptate de procurorii din Moldova împotriva lor.

Ilie Gulca
14/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii