Banca Națională a ridicat rata minimă de dobândă până la 18,5%. Care sunt motivele acestei decizii

Ilie Gulca
03/06/2022
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Foto: bnm.md

Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt de la 15,5% la 18,5% în contextul nivelului ridicat al inflației, luptei împotriva deprecierii leului și stimularea populației să economiseascăRata de bază este rata minimă stabilită de Banca Națională, sub care băncile nu au voie să acorde împrumuturi clienților săi.

Acest lucru a fost anunțat pe 3 iunie în cadrul unui briefing de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Autoritatea de reglementare a majorat și rata la depozite și la împrumuturile overnight cu 3%, până la 16,5%, respectiv 20,5%.

În plus, ratele rezervelor obligatoriu pentru bănci vor crește în două etape. Mai întâi, de la 30% la 32%, apoi de la 32% la 34%. În valută, ratele rezervelor valutare obligatoriu vor crește în două etape de la 33% la 39%.

Armașu a adăugat că Republica Moldova, spre deosebire de alte țări, are un risc crescut de dependență de prețurile globale. Aceasta face ca Moldova să fie mai vulnerabilă la șocurile de prețuri.

Inflația a ajuns la 27,1% în aprilie curent din cauza că s-au suprapus mai mulți factori.

„În afară de componenta de import a procesului inflaționist, un alt factor este tergiversarea tarifelor reglementate. Factorii care vor determina evoluția inflației sunt prețurile la produsele energetice și la cele alimentare”, a spus guvernatorul.

În general, prognozele, potrivit lui Armașu, vor depinde de stabilitatea și războiul din Ucraina.

Ilie Gulca
03/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii