Băncile moldovenești au renunțat la „Zolotaya Korona” după sancțiunile SUA împotriva Rusiei

Ilie Gulca
09/09/2024

Băncile comerciale din Moldova au renunțat pe rând, în perioada iulie-septembrie, la sistemul rusesc de remitere de bani „Zolotaya Korona”, modalitatea preferată prin care unii pensionari găgăuzi au primit „ajutorul lui Șor” din Rusia. Deciziile băncilor moldovenești au venit după sancțiunile aplicate de Departamentul de Trezorerie al SUA pe 23 august curent.

Până la declanșarea războiului împotriva Ucrainei, transferurile din Rusia în Moldova se efectuau în principal prin „Unistream”, „Contact” și „Zolotaya Korona”. 

În iulie 2023, Unistream a intrat sub sancțiunile SUA și, prin urmare, a încetat să funcționeze în Moldova.

În februarie 2024, a fost revocată în Rusia licența Qiwi Bank, care deține sistemul „Contact”. Astfel, începând cu februarie și până în septembrie curent, „Zolotaya Korona” rămăsese singurul sistem de transfer de bani funcțional din Rusia în Moldova.

Nu se știe dacă a existat o dispoziție a Băncii Naționale a Moldovei cu privire la suspendarea sistemului respectiv. Urmărind site-urile băncilor comerciale din Moldova, constatăm că acestea au sistat sistemul rusesc în perioada iulie-septembrie curent.

Citește de asemenea: Drumul chinezesc al rublelor rusești în Găgăuzia și Transnistria

În iulie 2024, Mobiasbanca și-a informat clienții că a suspendat funcționarea sistemului „Zolotaya Korona”. Pe 28 august 2024, EuroCreditBank a sistat eliberarea și expedierea remiterilor de bani prin intermediul „Zolotaya Korona”. Energbank a anunțat că „Zolotaya Korona” este temporar indisponibil începând cu 28 august 2024. Pe 4 septembrie, FinComBank și-a anunțat clienții că suspendează operaţiunile cu „Zolotaya Korona”.   

Toate aceste suspendări ale sistemului au fost introduse după sancțiunile aplicate de Departamentul de Trezorerie al SUA pe 23 august curent. „Zolotaya Korona” a fost unul dintre principalele servicii de plată folosite de ruși după ce Federația Rusă a fost deconectată de la SWIFT și scoasă din sistemele de plată Visa și Mastercard.

Ilie Gulca
09/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii